Cuvioasa Parascheva („Sfânta Vineri”), este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Astăzi, 14 octombrie, este ziua ei de pomenire.
În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
S-a născut în Epivatos, sat situat lângă mare, în apropiere de cetatea Calicatria. Aici s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. Aceasta a dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Pe când avea 27 de ani, într-o noapte i s-a arătat un înger care i-a spus să se întoarcă acasă deoarece acolo trebuie să moară. După ce s-a întors a murit, urmând să fie îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu o recunoscuse ca fiind fata frumoasă de odinioară.
Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Astăzi este interzis să faci mâncare, să coși, să calci sau să faci alte treburi în gospodărie, asta dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.
O superstiție străveche spune că printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Este recomandat, însă, mustul și vinul nou, dar și pâinea sau lipia.
Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dar, dacă oile dorm risipite, acesta este clar un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.
Sfânta Parascheva poartă şi un blestem, ce datează din 1641. Preoţii spun că Sfânta Parascheva mai poartă nişte veşminte care nu se dau jos niciodată. Acestea au un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: “blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Ce să nu faci de Sfânta Parascheva
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.
5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.
6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Mii de pelerini se strang la Iasi, an de an, pentru cinstirea Cuvioasei Parascheva.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva
Anual, credincioși din țară și din străinătate, vin la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pentru a a asista la tradiționalul Pelerinaj de Sf.Parascheva de la Iași.
Sursa : Stiri ALBA Calarasi24