Flori si gradina

Sfaturi de la grădinari – Așa se face înrădăcinarea cu succes a butaşilor!

 

Mulţi butaşi prind rădăcini prin simpla cufundare într-un borcan cu apă, dar cu condiţia respectării unor paşi pe cât de uşor de urmat, pe atât de importanţi! Se poate întâmpla ca butaşul să nu prindă rădăcini deloc, sau să se usuce după încolţirea primilor muguraşi.

Iată ce trebuie să ştii ca să obţii rezultate bune:

1.Rădăcinile încolţesc mai greu în vasele transparente decât în cele complet opace, aşa că se recomandă să foloseşti vase din sticlă închisă la culoare.

2.Apa din borcan se va evapora treptat, ceea ce este perfect normal. Important este să nu schimbi apa cu totul, ci doar să înlocuieşti cantitatea de lichid evaporată cu apă proaspătă. Nu adăuga mai multă apă proaspătă decât e nevoie!

3.Borcanul nu trebuie să fie umplut ochi. Cu cât în vas se află mai multă apă, cu atât cantitatea de oxigen din partea de jos a borcanului scade, ceea ce poate duce la putrezirea rădăcinilor deja formate.

4.Nu pune mai mulţi butaşi în acelaşi vas. Caprifoiul, de exemplu, nu prinde rădăcini în vase în care se află mai mult de trei rămurele.

5.Unii grădinari consideră că e bine ca butaşii să fie cât mai lungi ca să prindă rădăcini, ceea ce este însă greşit. Butaşii prind rădăcini mai repede şi se dezvoltă mai bine dacă sunt tăiaţi mai de sus.

6.Cel mai indicat este să tai butaşii din ramurile laterale, care, spre deosebire de cele verticale, au un ritm mai lent de creştere.

7.Butaşii se prind cu atât mai repede şi mai uşor cu cât planta-mamă este mai tânără.

8.Am ajuns şi la cel mai important aspect – butaşii lipsiţi de frunze prind rădăcini mai viguroase la întuneric; cei care au cel puţin o frunzuliţă sau au început să înmugurească au nevoie de lumină ca să prindă rădăcini sănătoase.

 

 

Imagine similară

 

Sursa: Secretele.com