Copiii iubesc bauturile acidulate si, asa cum stie toata lumea, nu este indicat sa le bea. Toate sunt interzise, cu exceptia socatei, care este chiar recomandata pentru efectele bune pe care le are asupra organismului. Bautura de socata este buna in cazul covalescentei, ea avand efect revigorant, dar si de detoxifiere a organismului. Este utila si in cazul femeilor care alapteaza, stimuland secretia de lapte.
Ingrediente pentru socata cu miere:
– 350 gr de miere de salcam
– 10 flori de socata, culese preferabil inainte de ora 12 ziua
– 2 lamai
– apa plata
Din aceste ingrediente vor iesi 5 litri de socata.
Cum se prepara socata cu miere:
Aveti nevoie de un borcan de sticla mare de 5l. Turnati in el mierea, puneti lamaile taiate felii. Adaugati un pic de apa si amestecati. Florile de socata trebuie un pic clatite cu apa, pentru a indeparta praful. Se adauga in vas. Se toarna si restul de apa, pana se umple borcanul. Acoperiti cu un tifon, cu un bol de sticla si lasati borcanul intre 2 si 5 zile la soare (in functie de cat de acidulata vreti sa fie). Cand este gata o puteti strecura si sa o pastrati in frigider.
Reteta 2
Socata este una dintre cele mai apreciate băuturi tradiţionale româneşti. Are un gust minunat pentru că se realizează doar din ingrediente naturale.
Socata poate fi realizată de orice gospodină, simplu şi uşor, asta pentru că este nevoie de doar câteva ingrediente naturale şi nu trebuie adăugaţi conservanţi. Mai mult, turiştii care ajung în România, sunt încurajaţi să savureze această băutură cu un gust de-a dreptul minunat.
Românii prepară această băutură răcoritoare, în special, în lunile mai şi iunie, atunci când pot fi culese florile de soc frumos parfumate. De asemenea, socata poate fi realizată şi în extrasezon, cu flori de soc uscate, ţinute în pungi de hârtie la loc răcoros.
Socata nu doar că este gustoasă, dar are şi efecte miraculoase asupra organismului uman. Astfel, băutura tradiţională românească din flori de soc poate ameliora boli precum cele respiratorii, digestive, ale rinichilor, afecţiuni digestive, răceli. Totodată, este recomandată celor care doresc să slăbească.
Ingrediente:
10-12 flori de soc mari,
un kilogram de zahăr (poate fi înlocuit cu miere),
două-trei lămâi mari,
opt grame de drojdie proaspătă,
opt litri de apă.
Cum se prepară:
Florile de soc se spală şi se aşează pe fundul unui borcan de zece litri. Se adaugă zahărul, zeama de la lămâi, plus restul cojilor de lămâi tăiate felii. Apoi, se pune apă în borcan cât să acopere toate ingredientele şi se lasă până în ziua următoare. A doua zi, borcanul se umple cu apă, se amestecă, se pune drojdia, iar borcanul mai este lăsat încă două, trei zile într-un loc cald, acoperit fiind cu un tifon. Gospodinele nu trebuie să uite să amestece dimineaţa şi seara în borcan, dar şi să guste din compoziţie pentru a ştii când socata este gata.
În momentul în care socata are aciditatea dorită, se pune în frigider, în sticle. Această băutură tradiţională răcoritoare este minunată dacă este servită rece.
Pofta buna!
Sursa: Creative Designs www.imperialtransilvania.com