Sosul de ciuperci este una dintre variantele practice de utilizare a ciupercilor culese din padure. Fiecare îl pregătește într-un mod diferit. Vă aducem acum o rețetă care vă va surprinde plăcut cu rezultatele ei. Nu ai mai mâncat niciodată un astfel de sos de ciuperci!
Ingrediente:
- 200 de grame de ciuperci sălbatice
- 300 de mililitri de smântână pentru gătit
- 50 de grame de unt
- 1 ceapă
- 2 catei de usturoi
- 1 lingură făină simplă
- ulei de floarea soarelui
- sare
- piper macinat dupa gust
Mod de preparare:
Mai întâi curățați ciupercile și tăiați-le în bucăți mai mici. Puneți-le într-un bol și începeți să curățați și să tăiați ceapa și usturoiul.
Prăjiți apoi ambele în ulei de floarea soarelui încins. Când ceapa devine sticloasă, adăugați la ea ciupercile tocate și usturoiul.
Se caleste pana se rumeneste pe toate partile. Cand s-a evaporat toata apa si ciupercile sunt prajite, ia tigaia de pe foc. Apoi începeți să faceți sosul de smântână într-o altă tigaie mai mare.
Prepararea sosului de smantana si completarea preparatului
Topiți untul într-o tigaie și adăugați o lingură de făină simplă. Amestecareti constant.
În etapa următoare, turnați smântâna de gătit peste și amestecați cu un tel sau cu o lingură de lemn pentru a preveni formarea cocoloașelor. Fierbeți lichidul pana se îngroașa.
La final, adăugați ciupercile sotate din garnitură în sosul de smântână și amestecați. Gătiți vasul timp de aproximativ cinci minute sub capac, la foc mic. Dacă sosul de ciuperci este prea gros, se poate dilua cu lapte.
Se servește sosul de ciuperci
Sosul de ciuperci se potrivește perfect, de exemplu, cu o friptură de vită sau cu orez fiert. De asemenea, va avea gust bun cu gnocchi de cartofi și carne de pui sau curcan.
Dacă preferați gusturi mai acrișoare, in preparat se poate pune suc de lămâie.
Pofta buna!