Considerate cele mai sănătoase fructe uscate, fiind bogate în cupru și fier, stafidele fac minuni pentru sistemul imunitar slăbit și dau senzația de sațietate datorită cantității mari de fibre pe care le conțin. Pentru că sunt o sursă bună de zaharuri sănătoare, sunt indicate în perioadele de convalescență, după eforturi fizice sau intelectuale. Totodată, aceste fructe conțin și foarte mulți antioxidanți (flavonoide și fenoli) care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului.
Pe lângă fructele uscate de culoare închisă, culoare datorată procesului de oxidare și caramelizare a zaharurilor conținute, pe care probabil le cunoașteți, există și stafidele aurii, obținute prin deshidratarea strugurilor de culoare galben-verzuie. Stafidele aurii au cea mai mare capacitate antioxidantă și cel mai ridicat conținut fenolic.
Dacă mănânci stafide cu moderație, în special la orele dimineții, organismul tău îți va fi recunoscător. Iată principalele beneficii pe care acestea le aduc:
- Detoxifică organismul datorită antioxidanților care ajută ficatul să funcționeze în mod adecvat și să-și îndeplinească în mod optim funcția de eliminare a toxinelor și reziduurilor, în timp ce fibrele conținute stimulează tranzitul intestinal și contribuie la curățarea colonului și a intestinelor.
- Tratează anemia deoarece sunt bogate în fier, un mineral care, dacă nu se află în cantități suficiente în organism, poate duce la un tip de anemie. Sunt bogate și în vitamine din complexul B, care sunt esențiale pentru formarea de sânge nou. Cuprul care se regăsește din belșug în stafide contribuie de asemenea la producerea celulelor roșii din sânge.
- Previn hipertensiunea arterială datorită nivelului ridicat de potasiu, fibre, polifenoli, acid fenolic, taninuri și antioxidanți care stimulează arderea colesterolului, fluidifică sângele, reduc rigiditatea vaselor de sânge și scad astfel hipertensiunea arterială, oferind sănătate cardiacă puternică.
- Au rol important în lupta cu cancerul deoarece au un nivel ridicat de catechine, adică antioxidanți polifenolici prezenți în sânge, care elimină radicalii liberi, unul dintre factorii principali care conduc la creșterea spontană a celulelor canceroase. De asemenea, conținutul de fibre ajută la excreția bilei din organism, eliminând astfel toxinele care pot provoca cancer.
- Stimulează digestia deoarece conțin fibre care își măresc volumul atunci când intră în contact cu apa, absorb lichidele naturale prezente în organism și au astfel efect laxativ, ajutând la combaterea constipației. De asemenea, în acelaș timp reduc diareea deoarece fibrele conținute absorb lichidul din intestine și reduc astfel frecvența scaunelor apoase.
- Reduc aciditatea din stomac datorită conținutului bogat de magneziu și potasiu, două dintre cele mai comune componente ale antiacidelor, fiind elemente considerate bazale pe scala pH.
- Ameliorează osteoporoza deoarece conțin boron, un mineral necesar pentru sănătatea oaselor.
- Reduc durerile artritei constituind o sursă naturală de polifenoli și antioxidanți, care au proprietăți antiinflamatoare puternice. Stafidele înmuiate cu ghimbir reprezintă un remediu natural pentru ameliorarea durerii cornice.
- Contribuie la tratarea infecțiilor deoarece, în comparație cu alte fructe uscate, conțin fitonutrienți fenolici care au proprități antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene, care ajută la scăderea febrei și la distrugerea bacteriilor care cauzează infecțiile.
- Ajută la câștigarea în greutate într-un mod sănătos deoarece sunt pline de fructoză și glucoză. Acestea formează o parte ideală a unei diete pentru atleții sau culturiștii care au nevoie de un impuls puternic de energie sau pentru cei care doresc să pună în greutate fără a acumula cantități nesănătoase de colesterol.
- Tratează disfuncțiile erectile și cresc rezistența sexuală datorită prezenței unui aminoacid numit arginină, considerat un afrodisiac natural care crește nivelurile de motilitate a spermei, sporind astfel șansele de concepție atunci când se angajează în relații sexuale.
- Ajută la sănătatea rinichilor datorită potasiului conținut, element care ajută la prevenirea formării și a reapariției pietrelor la rinichi.
- Normalizează colesterolul datorită fibrelor conținute care pot reduce colesterolul LDL, numit și colesterol „rău”.
- Combat spasmele musculare și stimulează impulsurile nervoase deoarece conțin potasiu din belșug.
- Ajută în controlul diabetului deoarece s-a demonstrat, într-o serie de studii, că acestea scad răspunsul postprandial la insulină, ceea ce înseamnă că pot stabiliza creșterile de insulină după masă (acestea se produc atunci când mâncăm prea mult sau consumăm glucide în cantitate prea mare). De asemenea, ele ajută la reglarea eliberării de leptină și grelină, hormonii responsabili pentru a spune corpului atunci când este înfometat sau plin.
- Îmbunătățesc sănătatea oculară datorită fitonutrienților polifenolici, bogați în antioxidanți care protejează ochii, reducând acțiunea radicalilor liberi (oxidanți) care afectează vederea, cauzând degenerare maculară, slăbirea viziunii legate de vârstă și a cataractei.
- Ajută la sănătatea părului datorită conținutului de fier, potasiu, antioxidanți, vitamina A și în special vitamina C care previne deteriorarea celulelor, întărind firele de păr, iar propritățile antiinflamatorii ajută la prevenirea iritației scalpului și apariția mătreții.
- Protejează dantura datorită acidului oleanolic, un produs fitochimic cu rol crucial în protejarea cavității bucale, prevenind apariția Streptococcus mutans și Porphyromonas gingivalis, două dintre cele mai răspândite specii bacteriene. În plus, stafidele sunt bogate în calciu, care întărește și demineralizează smalțul dinților, iar borul prezent în aceste fructe uscate ajută la stoparea creșterii germenilor orali.
- Mențin oasele sănătoase datorită conținutului ridicat de calciu care contribuie la rezistența și sănătatea acestora. De asemenea, aceste fructe uscate sunt una dintre cele mai bune surse de bor, un micronutrient vital pentru formarea corectă a oaselor și absorbția eficientă a calciului. Potasiul este un alt nutrient esențial găsit la niveluri înalte, care poate contribui la întărirea oaselor și la creșterea acestora, reducând astfel șansele de osteoporoză.
- Susțin tinerețea pielii deoarece conțin fenoli, dar și alți antioxidanți benefici, care protejează celulele de efectele radicalilor liberi. Antioxidanții și vitamina C din stafide ajută la menținerea pielii radiante, întinse și tinerești. Mâncatul acestora poate ajuta la prevenirea psoriazisului și acneei deoarece acestea au proprietăți germicide puternice.
Deși sunt extrem de benefice pentru sănătate, există câțiva factori de risc în consumul excesiv de stafide.
- Creșterea în greutate: datorită conținutului ridicat în calorii.
- Riscul diabetului: datorită conținutului lor ridicat de fructoză (trigliceridele sunt produse secundare ale organismului care metabolizează fructoza). Nivelurile ridicate de trigliceride pot crește șansele de apariție a diabetului zaharat, a bolilor coronariene și a cancerului de ficat gras. Dacă aveți alți factori de risc, atunci fiți atenți și nu adăugați prea multe stafide în dieta dumneavoastră.
- Alergie: Unii oameni au reacții alergice. Acestea variază de la șuierături, probleme de respirație, diaree și chiar febră, în unele cazuri.
Acum că am aflat beneficiile acestor minunate fructe pentru organism, vă prezentăm cum pot fi incluse în dieta zilnică, într-o serie de moduri creative și sănătoase. Fructele uscate, în forma lor brută, sunt o opțiune sănătoasă de gustare pentru persoanele de toate vârstele. Stafidele acoperite cu ciocolată, precum și stafidele adăugate în iaurt, sunt, de asemenea, alegerea ideală pentru o explozie rapidă de energie. De asemenea, le puteți folosi în brioșe, clătite sau orice preparat, pentru a-l îndulci natural și pentru a evita sau reduce cantitatea de zahăr consumată.