„N-ar trebui sa ne fie niciodata rusine de lacrimile noastre” – Charles Dickens
Doctorul William Frey, un expert american in neurologie si cercetarea lacrimilor, spune ca plansul „nu este doar o reactie umana la tristete si frustrare, ci si una sanatoasa. Plansul este o modalitate naturala de a reduce stresul emotional care, daca este ignorat, poate avea efecte fizice negative asupra organismului, inclusiv cresterea riscului de boli cardiovasculare si alte tulburari legate de stres”.
Cercetarile arata ca 85% dintre femei si 73% dintre barbati se simt mai putin suparati sau tristi dupa ce au plans decat se simteau inainte.
Multi oameni cred ca plansul ii face slabi si ca denota lipsa abilitatii lor de a face fata greutatilor, cand, de fapt, reprezinta chiar contrariul!
Iata 5 motive pentru care plansul arata ca ai un psihic puternic:
1. Iti infrunti emotiile
Eliberandu-te de emotiile negative, care nu iti fac bine, nu fugi de sentimentele tale, ci le infrunti si le lasi sa te copleseasca.
Dupa ce simti totul si le permiti sa se desfasoare, te eliberezi de ele si nu ramai deprimat prea mult timp. Faptul ca plangi nu inseamna ca nu esti capabil sa faci fata provocarilor vietii, ci dimpotriva, arata ca le poti face fata mai bine pentru ca nu incerci sa fugi.
Esti stoic si infrunti acel moment, indiferent ce ar putea aduce.
Daca trebuie sa plangi, stii ca organismul tau are nevoie sa elimine acea energie in exces sau sa se reincarce dupa un eveniment stresant si accepti acest lucru fara a te simti rusinat.
2. Nu iti pasa ce cred ceilalti despre tine
Plansul este manifestarea elementara a vulnerabilitatii si este nevoie de mult curaj pentru a face acest lucru in fata oamenilor, fara a te lasa afectat de ceea ce cred acestia.
Traim intr-o lume mult prea structurata si dura, in care suntem incurajati sa nu ne aratam emotiile deoarece ar putea sa ne perturbe ritmul cotidian, sa ne faca mai putin productivi sau sa ne faca sa parem o prada slaba si deci usoara pentru cei din jur.
Faptul ca plangi arata ca ai depasit aceste norme sociale si ca ti-ai dat seama ca plansul doar arata ca esti om.
Daca nu am avea sentimente, am fi niste roboti, niste masinarii care isi indeplinesc sarcinile intr-un mod calculat si ordonat.
Abilitatea noastra de simti inseama ca suntem mai mult decat atat, iar faptul ca plangi arata ca te-ai desprins de ingradirea acestor norme, realizand ca plansul este un lucru perfect normal pentru a fi o persoana echilibrata si sanatoasa.
3. Plansul te ajuta sa te eliberezi de sentimentele reprimate
Suprimarea sentimentelor duce, de obicei, la o rabufnire prin care eliberezi deodata toate emotiile negative pe care le-ai simtit in ultimele luni.
De obicei asta inseamna fie un colaps emotional, fie o cearta de proportii cu o alta persoana, din simplul motiv ca aveai nevoie de cineva pe care sa iti versi frustrarile.
Nici unul dintre aceste scenarii nu este ideal si acest tip de comportament poate avea efecte negative pe termen lung.
Plansul in mod regulat ajuta la stabilizarea sistemului tau nervos si te ajuta sa elimini toate emotiile statute.
4. Plansul te face mai sanatos
Plansul are multe beneficii, nu doar in ceea ce priveste psihicul.
Atunci cand plangi corpul elimina hormoni de fericire, scazand nivelul de mangan, care poate cauza anxietate si stres in exces daca ramane in organism in cantitati prea mari.
Plansul ajuta, de asemenea, la lubrifierea ochilor si previne deshidratarea aceastora deoarece fara lacrimi nu am putea vedea cum trebuie.
Mai mult decat atat, atunci cand plangi omori bacteriile si elimini alte toxine daunatoare din sistem.
Fara lacrimi, nu numai ca sanatatea noastra ar fi mult mai subreda, dar am innebuni din cauza sentimentelor reprimate.
5. Ii ajuti si pe ceilalti sa isi exprime sentimentele
Numai o persoana cu un psihic puternic ii poate ajuta pe ceilalti sa se elibereze de frica a ceea ce ar putea crede lumea despre ei.
Plangand si aratandu-ti partile vulnerabile, nu te liberezi numai pe tine, ci ii ajuti si pe cei din jur sa se simta in largul lor atunci cand fac acelasi lucru.
Multi oameni isi ascund sentimentele, ingrijorati cu privire la ce ar putea lumea sa creada despre ei, crezand ca oamenii se vor speria sau ii vor considera a fi neadecvati.
Insa prin simplul fapt ca iti arati emotiile si plangi atunci cand o simti, incurajezi o societate mai libera, mai autentica si mai sanatoasa.
Sursa: Radio Romania Regional