Ingrediente:
Aluat:
- 1 ou
- 2,5 căni de apă (500 ml)
- 6 căni de făină (720 g)
- 1 lingurita sare (8 g)
- 200 g unt
Umplutura:
- 2 cepe
- 400 g carne tocată
- 1 lingurita piper negru
- 1 lingurita ardei iute
- sare
- pătrunjel
Ungere:
- 1 galbenus
- 1 lingura lapte proaspăt
Mod de preparare:
1. Bateți oul cu sarea, apoi adăugați apă și la final frământați un aluat mediu moale, adăugând treptat făina. Se framanta timp de 5-8 minute pana este elastic.
2. Împărțiți aluatul în 4 bile, acoperiți-le și lăsați-le să se odihnească 10 minute.
3. Luați o bucată de aluat și întindeți-o cât de mult puteți într-o turtă mare și rotundă. Intindem toata suprafata cu unt moale si acoperim cu alta turta.
Ungeți și această turtă, apoi începeți să o pliați așa cum ați face pentru aluatul foietaj (vezi imaginile de mai jos).
Acoperiți fiecare suprafață nouă cu unt înmuiat. Repetați aceeași procedură cu celelalte două bile de aluat, astfel încât să obțineți două cuburi de „cărți” de aluat.
4. Acoperiți-le cu o pungă de plastic sau folie și lăsați-le la frigider pentru o jumătate de oră.
5. În acest timp, pregătiți umplutura: prăjiți carnea până își schimbă culoarea, adăugați ceapa și continuați să fiarbă până se înmoaie. Apoi adăugați toate condimentele rămase și lăsați deoparte.
6. Luați o parte din aluat și rulați-o într-o crustă dreptunghiulară. Tăiați-o în 4 fâșii lungi și puneți umplutura la un capăt al fiecăreia.
7. Rulați fiecare bandă din partea lungă. Repetați procedura cu celălalt aluat.
8. Aranjați chiftelele pe o tava de copt tapetată cu hârtie de copt.
9. Ungeți blatul cu gălbenuș de ou bătut și faceți tăieturi superficiale.
10. Coacem in cuptorul bine incalzit la 185 de grade pana se rumenesc frumos.
Pofta buna!