Curele cu sucuri proaspete de fructe sau legume sunt recomandate pentru ca reprezinta o sursa importanta de vitamine minerale si zaharuri (glucoza, levuloza si fructoza), usor asimilabile. In continuare, vom vedea beneficiile sucurilor naturale din visine si cirese asupra organismului nostru.
Visinele sunt cunoscute si folosite in alimentatie fiin apreciate pentru gustul lor acrisor si aroma deosebita, dar sunt de asemenea folosite si in scopuri terapeutice, inca din antichitate. Chiar si Aristotel a scris intr-o lucrare a sa despre tehnica de plantare si inmultire a visinului.
Acrisoare, zemoase si aromate visinele sunt foarte bogate in vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerale: calciu, fosfor, fier, magneziu, sulf, cupru, zinc, cobalt, potasiu, antocianidine (substanta ce favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange), substante anticuagulante, apa si putine zaharuri.
Sucul de visine detoxifica si energizeaza organismul, intareste sistemul imunitar, este antidot pentru sistemul venos si varice, reduce greutatea (in special tesutul adipos de pe talie), scade nivelul colesterolului, previne cresterea tensiunii arteriale, imbunatateste ritmul cardiac, previne bolile aparatului urinar, mentine elasticitatea si luminozitatea pielii, amana efectul imbatranirii, alunga anemia, asigura un somn odihnitor si trateaza insomnia, indeparteaza durerile de cap si previne depresia si bolile psihice.
Ciresele conţin vitaminele A si C, vitamine din complexul B, dar si saruri de potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, alaturi de microelemente cum ar fi zincul, manganul, cuprul, cobaltul si de zaharuri.
Sucul de cirese ajuta la diminuarea durerilor musculare – in cirese se gaseste un nivel ridicat de antocianine care contin antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii.
Acestea au un efect similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene pe care sportivii le folosesc de obicei in timpul unui concurs pentru a preveni si reduce durerea musculara. Atletii care au consumat suc de cirese au raportat reduceri seminificative ale durerii post-cursa.
Sucul de cirese are efecte antiinflamatorii – sucul de cirese are rol antiinflamator. Acesta reduce inflamatia si stresul oxidativ. Studiile au apreciat ca sucul de cirese este un antiinflamator natural care s-a demonstrat ca reduce circulatia in organism a concentratiei de makeri inflamatori.
Sucul din cirese este un tratament homeopat traditional in comunitatile laice. Mai multe cercetari au concluzionat ca sucul de cirese si-a dovedit proprietatile antiinflamatorii si in cazul tratatamentului artritei.
Sucul de cirese actioneaza si ca un ajutor pentru somn – Ca sa dormiti mai bine, beti seara, inainte de culcare, un pahar de suc de cirese. Specialistii au constatat ca sucul de cirese ajuta la indepartarea insomniilor si contribuie la obtinerea unui somn de calitate.
In urma studiilor s-a constatat ca ciresele ajuta la reducerea seminificativa a severitatii insomniei dar nu influenteaza timpul total de somn.
Siropul se poate prepara din orice soi de cirese, acestea trebuie sa fie proaspete, sanatoase si bine coapte,- ciresele se altereaza destul de repede -, deci nu trebuie depozitate mult timp de la cules.
PREPARARE
RETETA 1
- 1 kg de cirese bine spalate si curatate de samburi, de zdrobesc in blender, sucul obtinut se filtreaza printr-o strecuratoare sau prin tifon dublu, se adauga 500 gr miere de albine poliflora.
Siropul se pastreaza in sticle bine inchise in frigider.
RETETA 2
- 1 kg de cirese spalate si fara samburi,
- 2 l de apa,
- zahar,- in proportie de 1:1 cu sucul rezultat,
- 2 pachetel sare de lamaie,-20 gr -,
- 1 plic de conservant.
Ciresele se aseaza intr-un vas care se poate acoperi cu capac, se presara sarea de lamaie si praful conservant se lasa in repaus 1-2 ore, se amesteca bine, apoi se adauga apa si se lasa la macerat 24 de ore.
Sucul obtinut se strecoara printr-o sita deasa sau tifon, se adauga zaharul -1kg la 1 l de suc-, se amesteca pana se topeste tot zaharul, se toarna in sticle sterilizate, se inchide ermetic si se pastreaza in locuri uscate si reci.
Siropul de cirese este o bautura placuta si aromata, tonica si vitaminizanta este usor de prgatit in casa, racoritoare, se poate consuma cu apa sau apa minerala, in care se pot adauga cuburi de gheata, se poate combina cu o lingurita sirop de ghimbir, rezulta o bautura excelenta,
- stimuleaza si intareste imunitatea,
- previne si incetineste imbatrinirea,
- actiune tonica asupra sistemului nervos,
- combate anemia, cresterea intirziata la copii, mineralizeaza si vitaminizeaza organismul,
- benefic in afectiuni renale,
- afectiuni ale aparatului respirator, favorizeaza transpiratia,
- eficient in hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, ateroscleroza
Sursa: Ka Plus RomaniaBiaplant