Vă prezentăm o mâncare tradițională gătită într-un mod nou. Sarmalele coapte în cuptor, sub sosul de roșii și cașcaval, fac această rețetă deosebită și extrem de delicioasă. Vă îndemnăm să faceți și voi sarmalele măcar odată în acest mod. Odată ce le veți gusta, veți aprecia gustul și savoarea lor.
Ingrediente:
1 bucată | Varză |
150 g | Carne tocată |
1 bucată | Ceapă |
1 bucată | Morcov |
2 linguri | Ulei rafinat |
50 g | Orez |
0.5 linguriță | Sare |
0.5 linguriță | Piper negru măcinat |
200 ml | Apă fierbinte |
pentru sos pentru sarmale
1 bucată | Roșie |
2 linguri | Pastă de roșii |
100 g | Cașcaval |
30 g | Smântână |
3 bucăți | Căței usturoi |
0.5 linguriță | Sare |
0.5 linguriță | Piper negru măcinat |
30 g | Mărar |
30 g | Pătrunjel |
Mod de preparare:
- Puneți varza timp de 5-10 minute într-un cuptor cu microunde (puterea de aproximativ 900 W), și apoi clătiți sub un jet de apă rece. Astfel frunzele se vor desprinde ușor. Iar dacă nu aveți cuptor cu microunde, atunci puneți varza într-o cratiță cu apă clocotită cu sare și fierbeți timp de 3-4 minute, astfel veți desprinde ușor frunzele.
- Pregătiți umplutura: într-o tigaie cu ulei încins puneți la călit morcovul și ceapa. Căliți puțin, apoi adăugați carnea tocată și gătiți până este gata. Asezonați cu sare și piper și lăsați la răcit amestecul.
- Între timp puneți într-un bol orezul, adăugați 100 ml de apă clocotită și lăsați timp de 10 minute. După acest timp scurgeți orezul de apă și adăugați-l la compoziția de carne călită, amestecați bine.
- Scoateți rând pe rând foile de varză, rupeți foaia în două bucăți și îndepărtați nervura groasă din mijloc. Puneți fiecare foaie pe rând pe un tocător și puneți câte 1-2 lingurițe din compoziția de carne tocată și apoi rulați-o strâns, având grijă să-i înfundați bine și capetele. Continuați cu rulatul sarmalelor până terminați tot amestecul de carnea cu orez.
- Puneți sarmalele într-o tavă de copt cu dimensiunea (20 x20 x 4 cm) unsă cu ulei și acoperiți cu folie de aluminiu. Dați tava la cuptorul preîncălzit la temperatura de 200°C, timp de 30 de minute.
- Între timp preparați sosul: Curățați roșia de coajă și o tocați foarte mărunt. Într-un bol puneți roșia tocată, adăugați pasta de roșii, cașcavalul ras, mărarul tocat, pătrunjelul tocat, usturoiul pisat, smântâna, asezonați cu sare și piper și amestecați bine.
- Scoateți sarmalele din rolă, turnați sosul pe toată suprafața, nivelați și mai dați la cuptor pentru încă 10-15 minute.
- Presărați sarmalele cu verdeață proaspătă tocată și savurați cu plăcere!
Pofta buna!
Sursa: Savuros