Telina este o rădăcinoasă plină de vitamine și minerale. Rasă pe răzătoare și amestecată cu miere, devine un adevărat remediu pentru recuperarea unui organism obosit sau slăbit.
Rădăcina de țelină conține câteva vitamine din complexul B, anume B1, B2, B6 și B9, care au un rol important în creșterea imunității și rezistenței corpului la factorii nocivi din mediu, precum și substanțe cu efecte antibiotice și antifungice.
Conține de asemenea minerale esențiale pentru sistemul nervos și endocrin: calciu, magneziu, potasiu, fosfor și fier, precum și proteine de calitate.
Bogăția de fibre din rădăcina de țelină stimulează tranzitul și ajută la controlul greutății corpului.
La fel ca și morcovul, rădăcina de țelină poate fi un bun protector împotriva bolii canceroase și adjuvant în tratamentul cancerului, datorită substanțelor cu proprietăți citostatice și anti-tumorale pe care le conține.
Țelină cu miere
Nu curățați țelina de coajă, deoarece aceasta conține cele mai puternice substanțe nutritive și terapeutice. Spălați bine rădăcina cu oțet de mere. Dați-o apoi pe răzătoare și amestecați-o cu o cantitate suficientă de miere. Se consumă câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.
În această salată simplă se mai pot adăuga și morcov sau măr ras și puțină zeamă de lămâie. Efectul terapeutic va fi și mai puternic.
Indicații terapeutice
- Tulburări de creștere la copii și adolescenți
- Prevenirea cancerului digestiv și intestinal
- Scăderea glicemiei
- Reducerea colesterolului și trigliceridelor
- Diabet
- Oboseală, stres
- Dereglări hormonale
- Aritmie cardiacă
- Obezitate, apetit necontrolat
- Edeme
- Hipertensiune arterială
- Reumatism, crize dureroase de gută
- Sănătatea oaselor și a țesuturilor osoase
Este nevoie de o porție mică de țelină rasă pe zi (100 g) pentru a reduce nivelul colesterolului LDL (rău) cu 10-20%. Într-o lună de zile se pot obține rezultate foarte bune, la fel și în diabet!