Remedii naturiste

Tinctură de coada calului – Beneficii extraordinre pentru oase și articulații

 

 

Tinctură de coada calului – Beneficii extraordinre pentru oase și articulații

 

 

Coada-calului este considerată o plantă miraculoasă, atât de medicina tradițională, cât și de cercetătorii moderni. Efectele sale întineritoare se datorează îndeosebi conținutului bogat în siliciu, și a acțiunii sale antioxidante puternice. Cercetătorii sârbi de la Institutul de Oncologie din Vojvodina – Departamentul de Oncologie Experimentală – au descoperit că extractele de coada-calului au efecte antiproliferative și antioxidante notabile.

Dovezile acumulate în ultimii 30 de ani de cercetări științifice atestă faptul că siliciul are un rol extrem de important în sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive. Siliciul ajută la formarea oaselor și la menținerea densității minerale osoase, dar și la reducerea rigidității articulare.

Favorizează totodată producția de colagen, un nutrient esențial pentru țesuturi și articulații. Persoanele în vârstă pot constata îmbunătățiri ale mobilității articulare dacă vor bea în fiecare zi câte o cană de ceai de coada-calului. Acest leac reduce nu doar durerile articulare, ci și pe cele reumatice, și ajută organismul să facă față mai ușor bolilor bătrâneții.

Studiile au arătat că siliciul din coada-calului accelerează foarte mult procesul de sudare a oaselor fracturate și că extractele din această plantă pot ajuta la regenerarea osoasă.

Alte surse naturale de siliciu sunt cerealele integrale (nerafinate), precum orzul, ovăzul, orezul brun și grâul întreg. Aproape 50% din conținutul de siliciu se găsește în învelișul exterior (tărâțe).

Găsim siliciu și în fasole, spanac, rădăcinoase, nuci și fructe uscate. Pe lângă siliciu, coada-calului conține de asemenea săruri de calciu și magneziu.

 

Rețetă Tinctură de coada-calului

 

Ingrediente
• 200 g de coada-calului
• 200 ml de alcool alimentar de 60 de grade

Modul de prepare este extrem de simplu. Prin macerare, siliciul din coada-calului este mai ușor absorbit în corp. Tocați mărunt plantele proaspete și puneți-le într-un borcan de sticlă. Turnați peste ele alcoolul, închideți recipientul și așteptați 10 zile să se macereze. Strecurați și păstrați tinctura obținută în sticluțe de culoare închisă (de la tincturi vechi).

Mod de administrare

Se iau câte 50 ml de tinctură pe zi, diluată cu o cantitate egală de apă.

Cura durează 3 săptămâni, și se poate face de mai multe ori pe an, cu o pauză de 3 luni între.

 

Sursa