Deși sosul de smântână cu pui este un fel de mâncare foarte popular, ce se prepară deja de mult timp, puțini cunosc despre originea acestei rețete. Rețeta de mai jos face parte din bucătăria tradițională a republicii autonome Kabardino-Balkară, situată în Caucazul de Nord, Federația Rusă. Este un fel de mâncare cald ce se prepară destul de simplu și se combină perfect cu orice garnitură. Puiul pregătit în acest fel este numai bun pentru o cină de familie.
Ingrediente:
-800 g de pui
-3 cepe
-2 căței de usturoi
-200 ml de smântână
-30 ml ulei de floarea soarelui
-2 lingurițe de sare
-1 linguriță de curry
-3 g boia de ardei dulce
-20 g de pătrunjel
-100 ml de apă sau supă
Mod de preparare:
1. Sărați carnea de pui și aranjați-o într-o tigaie încinsă cu ulei. Prăjiți înăbușit timp de 30 de minute, până va fi aproape gata.
2. Pregătiți sosul: curățați și tocați ceapa. Prăjiți-o într-o tigaie cu ulei încins. Adăugați usturoiul tocat și amestecați. Prăjiți până ceapa se va rumeni.
3. Cu ajutorul unui blender, faceți un piure din ceapa prăjită.
4. Amestecați piureul de ceapă cu smântâna, sarea, curry și boiaua de ardei.
5. Spălați și tocați verdeața. Adăugați-o în sosul obținut.
6. Turnați sosul într-o cratiță. Adăugați apa (sau supa) și amestecați bine. Dacă e necesar, mai adăugați sare.
7. Aranjați carnea înăbușită în cratița cu sos. Puneți cratița pe foc și fierbeți (la foc mic) timp de 10-15 minute.
Pofta buna!
Sursa: Bucatarul