Ingrediente:
- 3 căni de făină
- 1 cană cu zahăr
- 1 cană cu untură de porc
- coaja răzuită de la o lămâie
- 1 plic praf de copt
- 1 plic drojdie uscată
- 250 ml lapte rece
- 1 ou
- puțină făină pentru frământat
- gem de prune
Mod de preparare:
Dacă folosiți osânză, aceasta trebuie dată prin mașina de tocat. Se poate face și cu untură.
- Se pune făina într-un bol suficient de mare și se adaugă zahărul în bol.
Se pune untura moale (să fie la temperatura camerei) și se răzuiește coaja de lămâie în bol. - Puneți praful de copt și drojdia în lapte, apoi amestecați bine și așteaptați câteva minute.
Puneți oul și laptele în bol, apoi amestecați ingredientele. - Puneți puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnați aluatul și frământați-l circa 1-2 minute.
- Se mai frământă un pic pe masa de lucru, după care se dă bine cu făină pe dedesubt și deasupra.
- Aluatul se întinde așa la 0,5 cm grosime.
- Pasta de osânză cu făină o împărțiți în 5 părți. Peste aluatul întins se aplică prima parte pe 2/3 din suprafață (dacă împărțim aluatul întins imaginat în 3 părți pe lung, ungem în mijloc și în dreapta)
- Cu partea neunsă se acoperă partea din mijloc și peste se pune partea din dreapta. Apoi se mai împăturește de jos în sus pe 1/3 și de sus în jos.
- Să nu va sperie faptul că osânza nu se întinde chiar așa de ușor. Aluatul devine tot mai dens și are nevoie de timpi prelungiți de relaxare pentru a trece din nou la întinderea lui.
- Se obține astfel un pătrățel care se lasă 10 minute la odihnit. Operațiunea se repetă de 5 ori, până terminăm și ultima parte de osânză.
- După ultima împăturire, se întinde din nou la o grosime de 0,5 cm.
- Se taie dreptunghiuri de 6 x 9 (aproximativ). La mijloc punem gemul.
- După ce am terminat cu umplutura, se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Luăm un dreptunghi cu umplutură în mâna, îl închidem ca pe o carte și așezăm haiosul în tavă cu partea pe care am pus umplutură în jos.
- Vor sta la cuptor până se rumenesc frumos și se deschid ca o carte. Se pudează cu zahăr.
Pofta buna!