Ingrediente:
● Blat: |
● 8 oua |
● 150 g zahar |
● 8 linguri de faina |
● 1 lingurita praf de copt |
● esenta de ananas sau lamaie dupa gust |
● Crema: |
● 500 ml lapte |
● 5 galbenusuri |
● 6-7 linguri de zahar |
● gelatina cu gust de lamaie |
● 450 g frisca batuta |
● 1 cutie de ananas felii |
Mod de preparare:
Si la noi a fost ziua mamei, am facut si eu o prajitura, care s-a mancat rapid… gustul putin acrisor a fost numai bun pentru ziua de azi care a fost super calda.Blatul se prepara in felul urmator: se amesteca galbenusurile cu zaharul si cu esenta de lamaie. Praful de copt se amesteca cu faina si se cerne apoi peste compozitia de oua, se combina.
Se bat bine de tot cele 8 albusuri cu putin intaritor si apoi se incorporeaza in primul amestec.
Se pune hartie pe fundul unei tavi, se unge cu putin ulei, se pune aluatul in tava, se niveleaza si se coace la foc potrivit (350 F sau 180 C).
In timpul coacerii, se face crema. Se amesteca galbenusurile cu zaharul dupa care se adauga laptele rece, se amesteca bine si se pune la fiert. Cand s-a ingrosat putin de tot se ia de pe foc si se lasa la racorit. Daca se va tine prea mult pe foc crema asta, se poate sa se taie, dar cu ajutorul mixerului (la viteza mare) se poate repara problema.
Se amesteca gelatina cu gust de lamaie cu 250 ml apa se pune la microunde sa se incalzeasca bine de tot, dupa care se toarna asa fierbinte peste crema de oua cu lapte. Se lasa la frigider pana se incheaga. Apoi se scoate de la rece, se pune mixerul in crema se bate bine (crema se va subtia mult), dupa ce devina alifioasa se amesteca cu frisca.
Se taie blatul racit in 2, pe orizontala si se trece la asamblarea tortului. Se ia folie alimentara, se tapeteaza tava in care s-a copt prajitura, dar se lasa margini mai mari la folie. Se aranjeaza in tava feliile de ananas, scurse bine de tot de zeama (se tine zeama pentru insiropare). Peste ele se pune jumatate din crema inchegata, se niveleaza, se pune o foaie de blat care se insiropeaza cu siropul de la compotul de ananas.
Se aseaza deasupra foii a doua jumatate de crema si apoi cea de a doua foaie. Se insiropeaza si a doua foaie, se ridica peste prajitura marginile foliei, se acopera si se da la rece.
Dupa ce s-a inchegat se scoate din tava prin rasturnare pe un platou, se serveste simplu sau cu capsuni.
Pofta buna!