Ingrediente:
pentru blat:
- 5albusuri ( eventual ramase de la cozonac)
- 3 oua intregi
- 8 linguri de faina
- 2 pliculete zahar vanilat
- 8 linguri de zahar
- cirese conservate de anul trecut
- sirop de visine
pentru aluat:
- 100 g de unt
- 1 ou
- 300-350 g de făină
- 2 art. l. zahăr
- 100 g smantana
- 350 gr de cirese din compot sau congelate
pentru crema:
- 200 g smantana
- 200 ml de smântână pentru frisca
- 150 g + 40 g zahăr
- 1 plic de budincă de vanilie
- 1 plic de zahăr vanilat
- 500 ml lapte
pentru decor:
- 350 gr de cirese din compot sau congelate
- zeama de la compot
- 1 plic de gelatina
- 1 kiwi
- fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Blatul:
Separam galbenusurile de albusuri.
Albusurile se bat spuma adaugand in ploaie zaharul + zaharul vanilat.
Cand albusurile s-au intarit si au aspect de bezea adaugam galbenusurile frecate cu un praf de sare.
In continuare adaugam faina si mestecam usor de jos in sus.
Tapetam o tava cu hartie de copt si faina peste si turnam compozitia in ea dupa care adaugam visinile.
Se da la cuptorul preaincalzit pentru aproximativ 45 minute .
Facem testul cu scobitoarea si daca este copt il scoatem si il lasam se se racoreasca dupa care taiem blatul in doua.
Aluatul:
Pregătiți rulada cu visine: bateți oul cu zahărul, adăugați smântână și untul moale, amestecați până se omogenizează.
Se adauga faina in portii, se framanta aluatul pana devine elastic, se ruleaza intr-o minge si se lasa 5 minute. Apoi împărțiți aluatul în părți.
Întindeți fiecare parte de aluat într-o bandă de 5-6 cm lățime. Pe fiecare fâșie se așează cireșele conservate fara samburi pe un rând.
Lipiți marginile aluatului, formând un tub. Așezați tuburile în spirală pe o foaie de copt tapetată cu faina și trimiteți la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 25 de minute.
Răciți spirala de aluat copt du pa ce o scoateti din cuptor.
Crema:
Amestecați praful de budincă de vanilie într-un recipient separat cu 40 g zahăr și 5 linguri de lapte.
Turnați laptele rămas într-o cratiță și aduceți la fierbere. Se toarnă amestecul de budinca de vanilie în el într-un jet subțire, amestecând constant.
Amestecati pana se îngroașe, apoi lasati-l la răcit.
Apoi batem smantana, adaugam zaharul si zaharul vanilat, punem smantana si budinca de vanilie racita.
Asamblați tortul
Tăiați pandișpanul copt în jumătate. Așezați jumătatea inferioară pe un suport de prăjitură și ungeți cu cremă.
Deasupra lui punem spirala coapta cu cirese si deasupra ei intindem iar cremă.
Puneți pandișpanul ramas ca strat următor și întindeți deasupra iar un rand de cremă.
Apoi acoperiți părțile laterale ale tortului cu crema ramasa și trimiteți-l la frigider pentru a se întări.
Stropiți părțile laterale ale prăjiturii cu fulgi de ciocolată neagra, iar deasupra puneți cireșe din compot (scurgând în prealabil sucul din ele într-un recipient separat) și dupa ornati cu bucăți de kiwi.
Decorul
Amestecați 1 pahar de compot de cireșe cu gelatina, puneți pe foc și aduceți la fierbere. Se răcește ușor amestecul și se toarnă peste cireșe și deasupra lui se pun bucati de kiwi.
Pofta buna!