Tortul cu pișcoturi, cremă de lămâie și glazură de ciocolată este foarte gustos și răcoritor. Blatul subțire cu nuci se combină perfect cu crema de lămâie și glazura de ciocolată. Eu am făcut această prăjitură folosind doar pișcoturi pentru că nu am avut prea mult timp la dispoziție. Dacă ai suficient timp, nu ezita să faci și blatul de nuci.
Ingrediente:
pentru blat:
- 5 ouă, 10 linguri apă rece
- 300 gr zahăr, 100 gr nucă măcinată
- 200 gr făină de grâu
- 10 gr praf de copt
pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 250 gr unt, 250 gr zahăr pudră
- 1 lămâie
pentru glazură:
- 150 gr ciocolată
- 2 linguri lapte
- 2 linguri ulei
În plus:
- Pișcoturi
- Lapte (pentru înmuiat pișcoturile)
Mod de preparare:
Batem albușurile cu zahărul până obținem o spumă fermă și strălucitoare, apoi adăugăm apa și gălbenușurile și amestecăm din nou. La final, adăugăm praful de copt, făina și nucile măcinate și amestecăm totul cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Punem aluatul obținut într-o tavă cu dimensiuni de 25 x 35 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem aluatul timp de aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
După ce blatul s-a copt, îl lăsăm să se răcească, apoi îl tăiem în două pe orizontală, pentru a obține două blaturi subțiri.
Pentru a prepara crema, amestecăm laptele cu amidonul și-l punem pe foc. Gătim amestecul până se îngroașă, apoi îl luăm de pe foc și adăugăm zeama stoarsă dintr-o lămâie. Amestecăm și acoperim crema cu folie, apoi o lăsăm să se răcească.
Batem untul cu zahărul pudră și adăugăm crema de lămâie rece. Amestecăm bine pentru a obține o cremă fină. Întindem jumătate din crema de lămâie peste unul din cele două blaturi, apoi înmuiem pișcoturile în lapte și le punem deasupra.
Întindem crema rămasă peste pișcoturi și o acoperim cu cel de-al doilea blat.
Topim ciocolata cu uleiul la bain-marie, iar când o luăm de foc, adăugăm laptele și amestecăm. Turnăm glazura obținută peste toată prăjitura și apoi o punem la frigider. Putem decora prăjitura și cu lămâie.
Poftă bună!