Ingrediente:
pentru blat:
- Pișcoturi
- Lapte (pentru înmuiat pișcoturile)
- 24 bucati piscoturi
- 150g crema de lamaie sau lemon curd
- 250g branza mascarpone
- 200ml smantana pentru frisca (foarte rece, de la frigider)
- 50g zahar pudra
- putina vanilie (esenta sau cel mai bine miezul de la 1/2 pastaie)
- dulceata de zmeura sau capsuni
- 150ml zeama compot de ananas sau piersici
- 100ml prosecco (optional)
- fructe proaspete pentru decor
- extra crema de lamaie pentru decor (optional)
Pentru cremă:
- 80 ml zeama de lamaie
- 3 oua
- 150 g zahar pudra
- 60 g unt nesarat
- o lingurita coaja de lamaie razuita din sursa organica (doar partea galbena, fara pic din partea alba)
pentru glazură:
- 150 gr ciocolată
- 2 linguri lapte
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Crema de lamaie se pregateste foarte simplu din doar cateva ingrediente.
Prepararea are loc pe baie de aburi, de aceea puneti din start la foc o oala cu apa, iar pentru crema folositi un recipient potrivit pentru oala respectiva. Eu am folosit un vas de yena care s-a potrivit la fixul fixului cu gura oalei.
Aveti grija la cantitatea de apa, aceasta nu trebuie sa atinga vasul cu crema in timpul fierberii. Avand acestea stabilite, sa purcedem.
In vasul de yena se spar ouale si se amesteca putin cu ajutorul telului. Se adauga zeama de lamaie si zaharul, se omogenizeaza compozitia si se pune vasul peste oala cu apa (care fierbe, iar focul este micut).
Se amesteca in crema pana cand aceasta se ingroasa, in cazul meu a durat cca 10 minute (e posibil sa se ingroasa si mai repede).
Se ia vasul de pe apa, se adauga untul si coaja de lamaie si se amesteca crema. Peste toata suprafata cremei se pune folie alimentara, apoi se tine la temperatura camerei pana la racire. (folia alimentara va impiedica formarea pojghitei la suprafata)
In randurile de mai jos detaliez prepararea cremei finale, de mascarpone si lamaie, si asamblarea tortului.
Intr-un bol punem frisca, mascarpone, zaharul pudra si vanilia. Mixam la viteza medie maximum 1 minut, pana obtinem o crema lejera. Atentie, crema nu trebuie sa fie foarte ferma!
Adaugam aici crema de lamaie si mai mixam cateva secunde pana crema finala este bine omogenizata.
Separat amestecam zeama de compot cu prosecco. Si acum, haideti sa asamblam acest tort!
Pe un platou dreptunghiular am pus putina crema (1 lingura – cat sa se lipeasca putin piscoturile de platou), am nivelat si am pus in rand de 8 piscoturi. Cu o pensula de patiserie am insiropat fiecare piscot, pe rand.
Treceti pensula prin sirop si apoi ungeti piscoturile generos pe deasupra. Piscoturile pot fi si scufundate scurt in sirop.
Intindem un rand de crema de lamaie (din crema totala vom intinde 3 straturi). Peste crema de lamaie punem 2-3 lingurite de dulceata si o nivelam usor. Asezam un nou rand de piscoturi, le insiropam, intindem crema si dulceata.
Urmeaza al 3-lea strat de piscoturi, le insiropam si intindem crema. Pe acest strat final nu am mai adaugat dulceata ci capsuni proaspete si cateva picaturi de crema de lamaie (pe care am pus-o intr-o punga si i-am taiat un mic capat pentru a putea posa).
Am sfaramat pe deasupra un piscot, dar poate sa ramana si simplu. Decorul ramane la latitudinea voastra!
Topim ciocolata cu uleiul la bain-marie, iar când o luăm de foc, adăugăm laptele și amestecăm. Turnăm glazura obținută peste toată prăjitura și apoi o punem la frigider. Putem decora prăjitura și cu lămâie.
Tortul merge la rece/frigider minimum 3-4 ore inainte de servire, de preferat peste noapte pentru a se inmuia piscoturile cat mai bine.
Poftă bună!