Este un tort racoritor, lejer si acrisor, tocmai bun pentru a incheia o masa cu multe preparate, unele dintre ele destul de grele, daca ne gandim la piftie, salata de boeuf sau sarmale. Stiu ca multa lume prefera combinatiile cu ciocolata neagra pentru mesele de sarbatoare, mai ales pentru cea dintre ani, dar mie mi se pare ca merge mult mai bine un tort cu fructe si crema usoara.
Ingrediente:
– biscuiti digestivi 200 g
– unt 100 g
– kiwi 8 buc. (350 g dupa curatare)
– banane 3 buc. (305 g)
– crema de branza 200 g
– iaurt grecesc (10% grasime) 200 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar pudra 120 g
– intaritor pentru frisca 1/2 plic
– zahar vanilinat 1 plic
– suc de lamaie 1 lingura
– gelatina 10 g
–100 gr ciocolata neagra
Mod de preparare:
Pentru blatul din biscuiti: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Sfaramati biscuitii (eventual cu robotul) si puneti-i intr-un castron. Adaugati untul topit si amestecati foarte bine.
Rasturnati amestecul in forma de tort si presati bine, bine, pana cand obtineti un strat compact si uniform ca grosime (mie mi se pare util, pentru etapa compactarii, dispozitivul destinat finisarii martipanului).
Bagati forma in cuptor si lasati cam 20 de minute (stratul de biscuiti se va intari). Scoateti forma din cuptor si lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l scoate cu grija si a-l aseza pe un platou.
Pentru mousse-ul de kiwi: puneti gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece.
Taiati 4 kiwi (circa 180 g) in bucati si puneti fructele intr-o craticioara, impreuna cu sucul de lamaie si 70 g zahar pudra.
Pe foc mic si amestecand des, aduceti la punctul de fierbere. Opriti focul si pasati cu blenderul.
In piureul rezultat, topiti gelatina inmuiata in prealabil. Cat se raceste un pic amestecul, mixati crema de branza cu iaurtul grecesc.
Cand piureul de kiwi este caldut doar, puneti-l treptat, mixand usor, in crema de branza si iaurt.
Separat, intr-un bol inalt, bateti smantana pentru frisca. Atentie, dupa cum bine stiti, smantana trebuie sa fie foarte bine racita (tinuta minimum 6 ore in frigider)!
Cand incepe sa se formeze frisca, puneti zaharul vanilinat si restul de zahar pudra (50 g), dupa care mai mixati cateva zeci de secunde (20-30 de secunde).
Jumatate din frisca adaugati-o peste crema cu branza si kiwi. In jumatatea ramasa puneti intaritorul de frisca si mai mixati vreo 10-20 de secunde, dupa care bagati-o in frigider (o veti folosi la ornat).
Incepeti sa montati tortul: puneti forma pe platou, in jurul blatului, si inchideti-o. Distribuiti o treime din crema, asezati felii de banana, iar o treime crema, iar banana si, in final, crema.
Bagati in frigider si lasati cel putin 6 ore.
Dupa ce tortul a stat la frigider, il scoatem din tava si pergatim glazura. Incalzim smantana dulce (nu o lasam sa fiarba) si adaugam in ea ciocolata rupta in bucatele. Amestecam pana se topeste.
Scoateti usor forma de tort, avand grija sa nu stricati mousse-ul. Decorati tortul cu frisca pusa deoparte, cu felii de kiwi si glazura de ciocolata neagra
Pastrati la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!