Torturi

Tort de mere caramelizate

 

 

 

 

Ingrediente : 

7 mere
300 g zahar
4 oua
80 g praf budinca de vanilie
60 g faina
250 ml friscă lichidă pentru decor
dulceata de gutui
1 praf de sare
2 linguri unt
2 lingurite esenta de vanilie


Mod de preparare :

1. Am caramelizat mai intai 250 g de zahar intr-o cratita de aluminiu cu diametrul de 24 cm. Am intins zaharul caramelizat pe toata cratita si am dat sa se intareasca Poti folosi o forma de tort cu pereti detasabili de 26 cm, dar atunci vei avea nevoie de 8 mere.
2. Am uns cratita cu unt si am asezat merele scobite si curatate de coaja. Le-am umplut cu dulceata de gutui. Ar fi fost bune si niste nuci, dar nu mai aveam, le folosisem la alt tort. Le-am introdus in cuptorul incins pana s-au inmuiat, dar sa-si pastreze forma.
3. Pentru blat, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat restul de zahar, esenta de vanilie si am batut pana s-a topit zahărul. Am adaugat galbenusurile treptat si la final faina cernuta cu praful de budinca. Am amestecat uşor, cu o lingura de lemn, de jos in sus. Am turnat aluatul peste merele coapte si am introdus forma din nou la cuptor pana blatul s-a maronit bine deasupra (circa 30-40 de minute).
4. Am lasat sa se raceasca foarte bine in cratita, apoi l-am rasturnat pe un platou si l-am ornat cu frisca batuta tare si cu dulceata de gutui, dupa imaginatia mea.

 

Pofta buna !

 

Sursa : Retetele Marianei