Ingrediente:
Crema:
200 gr fructe de padure
100 gr zahar
200 gr iaurt de fructe
200 ml frisca
5 gr gelatina
Decor:
400 gr ciocolata
150 ml frisca
flori si frunze din pasta de lapte praf
Mod de preparare:
Blat:
500 ml apa,500 gr zahar,500 gr nuca macinata,10 oua
1 lingura si jumatate cacao,2 linguri faina,1 esenta rom,1 praf de copt.
Mod de preparare:
Intr-o cratita de cel putin 3l se pune zaharul si 50 ml apa pentru a se carameliza.Cand capata o culoare aurie se adauga si restul de 450 ml apa.
Se lasa sa fiarba pana se topeste complet zaharul apoi adaugam nuca si mai lasam 4-5 min pe foc. Punem acesta compozitie la rece.
Intr-un bol amestecam cele 10 galbenusuri cu cacaua si esenta de rom si incorporam amestecul in nuca fiarta si racita intre-timp.
In acesta compozitie incorporam si faina amestecata cu praful de copt.
Separat batem spuma albusurile si le incorporam in restul compozitiei cu nuca.
Punem totul in forma de copt tapetata cu hartie de copt.Eu am folosit o cratita(de 4 l) in care coc torturi mai mari.Am copt blatul cam 80 min la foc foarte mic.Iese un tort foarte mare.Blatul este forte greu.Cand l-am scos din cuptor am avut idoieli,dar chiar e bun,s-a copt bine.La taiat este putin uleios la aspect,din cauza catitatii mari de nuca.
Crema:
Fructele se fierb 5 min impreuna cu zaharul si se lasa la racit.Gelatina se hidrateaza si se topeste ,iar apoi se adauga in iaurt.Frisca se bate spuma .Iaurtul se amesteca cu fructele de padure si apoi cu frisca.
Am umplut tortul cu acesta crema.
Am lasat tortul la frigider 2 ore.
Ciocolata topita impreuna cu frisca se toarna peste tortul scos de la rece.
Se decoreaza cu florile si frunzele.
Pofta buna!
Sursa: la vera in bucatarie