Torturi

Tort festiv facut in casă cu ciocolată şi nuci

 

 

 

Ingrediente:

Blat:

  • 6 ouă
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 g margarină
  • 150 g făină
  • 100 g nuci prăjite şi măcinate
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 1/2 pliculeţ praf de copt

Crema:

  • 400 ml frişcă lichidă
  • 200 g nuci prăjite şi măcinate
  • 150 g margarină
  • 7 linguri cu zahăr pudră
  • esentă de vanilie

Sirop:

  • 6 linguri cu zahăr
  • 300 ml apă
  • esenţă de rom

Glazură:

  • 200 g ciocolată amăruie
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 50 g margarină

Ornat:

  • jumătăţi de nuci
  • nuci măcinate

 

Mod de preparare:

Pentru blat: se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se dau deoparte. Margarina se mixează cu zahărul, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile. Se pun nucile măcinate şi făina cernută împreună cu praful de copt. Se încorporează uşor spuma de albuşuri, ciocolata rasă fin şi nucile măcinate. Compoziţia se toarnă în tava cu pereţii detaşabili si diametrul de 26 de cm tapetată pe fund cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit pentru circa 40 de minute. Pentru siguranţă se face testul scobitorii. Se dă la răcit, apoi se taie în trei.

Se prepară siropul: se caramelizează zahărul, se adaugă apă şi se lasă să fiarbă la foc mic până ce tot caramelul este dizolvat. La sfârşit se adaugă esenţa de rom. Se lasă la răcit.

Crema: margarina se mixează cu zahărul pudră, apoi se încorporează frişca bătută spumă tare, nucile măcinate şi esenţa de vanilie.

Glazura: se pun într-un vas ciocolata ruptă în bucăţele, frişca lichidă şi margarina. Se pun la foc mic amestecând continuu până obţinem o cremă.

Asamblare: tava în care am copt blatul se tapetează cu folie de plastic. Pe fund se aşează un blat insiropat, jumătate din cremă, alt blat insiropat, cealaltă jumătate de cremă şi ultimul blat însiropat. Se acoperă cu folie de plastic şi se dă la congelator pentru 30 de minute. Apoi se glazurează şi se ornează după imaginaţie.

 

Poftă bună!

 

Sursa: Madi Cuisine