Ingrediente :
4 mere,
8 oua,
4 linguri de faina,
200g zahar,
400ml lapte,
o lingurita rasa praf de copt,
esenta de rom si nuci, optional.
Mod de preparare:
Intr- cratita am pus 100g (4 linguri pline) de zahar sa se caramelizeze/arda. Dupa ce s-a caramelizat zaharul, l-am intins pe peretii cratitei (sau mai bine zis asa ar fi trebuit – voi sa il intideti mai bine) peste el am pus merele decojite si taiate feliute subtiri, puteau fi si date pe razatoare dar in ultima vreme nu imi mai placee ideea de dat pe razatoare, pitici. Peste ele am pus putina scortisoara, putina nucsoara si cateva firimituri de unt si am bagat cratita in cuptoul incalzit.
Am lasat-o acolo pana s-au inmuiat merele putin, sa zicem 6-7 minute.
In vreme ce merele erau in cuptor, am facut crema de zahar ars – 4 oua, le-am batut bine cu 4 linguri de zahar, apoi am pus laptele si cateva picaturi de esenta de rom si am amestecat pana s-a topit zaharul. Crema asta am pus-o peste mere si am pus din nou vasul in cuptor, dupa aproximativ 10 minute se coagulase destul de bine.
Asta e bine la tortul asta, ca nu ai timpi morti, cat se coace ceva pregatesti altceva iar la sfarsit ai un tort cu fructe, crema si blat fara sa mai tai insiropezi, faci creme sau alte marafastacuri.
Bun, cat sta crema in cuptor, se face un pandispan din cele 4 oua ramase, separate albusurile de galbenusuri, albususrile batite spuma cu 4 linguri de zahar, apoi se adauga galbenusurile frecate bine bine, si faina cu praful de copt, pe rand, amestecand usor sa nu iasa aerul incorporat in albusuri.
Daca eu as fi avut rabdare si timp, albusurile s-ar fi batut mai bine, la voi o sa ias ablatul un pic mai inalt. Pandispanul asta se pune peste crema de zahar ars si se mai da la cuptor pentru inca vreo 10-15 minute(se poate proba cu scobitoarea). De graba am uitat sa pun nucile la inceput, s-ar fi scufundat in blat dar si puse mai tarziu au fost foarte bune.
L-am lasat 10-15 minute in cratita sa se racoreasca apoi l-am rasturnat pe un platou. Siropul rezultat din mere si crema de zahar ars, va insiropa blatul. As putea sa fortez un pic nota si sa spun ca este un tort care se face singur.
Pentru aspect festiv se poate orna cu frisca sau ce vrea fiecare, cum eu l-am facut mai mult pe post de prajitura si oricum, nu stateam prea bine cu timpul, cum am mai zis, nu l-am mai ornat cu nimic.
Pofta buna!
Sursa:Un elefant, se legana