Lasam putin la o parte bucataria traditionala romaneasca si ne oprim la… o reteta de prajitura de Craciun cu fructe specifica Marii Britanii.
Ce e special la acest tip de prajitura este faptul ca se face in avans cu 2 luni (da, 2 luni!) si se inmoaie din cand in cand cu brandy, pentru a avea timp sa se matureze. Nu e problema nici daca se prepara mai aproape de Craciun, ziceam doar varianta ideala
Inca un sfat inainte de a trece la ingrediente: Inainte de a prepara propriu-zis prajitura, fructele uscate (mix la alegere) se tin peste noapte la inmuiat in brandy. E si un plus de aroma, dar iese si prajitura mai moale, insiropata.
Ingrediente:
- 525 grame coacaze
- 225 grame stafide aurii
- 225 grame stafide rosii
- 110 grame coaja de citrice confiata, tocata marunt
- 165 grame cirese glasate, taiate in jumatati
- 300 grame faina
- un praf de sare
- 1/2 lingurita rasa scortisoara
- 1/2 lingurita rasa nucsoara proaspat macinata
- 300 grame unt, usor moale
- 300 grame zahar brun
- zeama de la 1/2 lamaie
- 6 oua mari, batute usor
- 3 linguri brandy, plus extra pentru insiropare
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 150 grade Celsius. Prajitura trebuie coapta indelung la foc mic, altfel se arde pe exterior si ramane cruda in interior.
- Tapetati o forma de prajitura rotunda cu diametrul de aprox. 22-23 cm cu strat dublu de hartie de copt.
- Infasurati exteriorul formei (fund si laterale) cu strat dublu de hartie de ambalat sau ziar, tot pentru a evita arderea.
- Intr-un castron suficient de mare, amestecati fructele (coacazele, cele 2 tipuri de stafide, ciresele glasate si coaja confiata) cu faina, sarea si condimentele.
- Intr-un alt castron mare, frecati untul cu zaharul, pana obtineti o compozitie omogena si pufoasa. Incorporati zeama de lamaie. Adaugati treptat ouale batute, batand bine dupa fiecare adaugare. Atentie: Nu grabiti acest proces, pentru ca s-ar putea forma cheaguri! Daca, totusi, se intampla asta, adaugati o lingura de faina si amestecati din nou. Oricum, nu va impacientati, gustul o sa ramana la fel de bun.
- Incorporati cu grija in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de faina si fructe. Odata omogenizat, adaugati si cealalta jumatate, omogenizati din nou si adaugati brandy-ul.
- Cu o lingura, puneti cu grija aluatul in forma de prajitura, asigurandu-va ca nu se fac bule de aer. Odata umpluta forma, nivelati cu dosul lingurii si faceti o mica adancitura in mijloc (va creste la loc in cuptor si va rezulta o suprafata neteda, numai buna de glazurat uniform).
- Cu un servet de hartie curatati cu grija aluatul intins pe langa, altfel se arde. Nu va afecta gustul prajiturii, dar va da un miros de ars.
- Puneti forma in cuptor, in partea de jos, pe gratarul tapetat cu un strat dublu de ziar. Daca aveti cuptor cu gaz, asigurati-va ca nu ajunge flacara la ziar. Coaceti 4 ore si 30 min. Daca observati ca prajitura se rumeneste prea repede, dupa 2 ore si 30 min, acoperiti forma cu un strat dublu de hartie de copt. In timpul coacerii, evitati sa deschideti prea des usa cuptorului, ca sa nu se lase prajitura.
- Dupa ce a trecut timpul prevazut (4 ore si 30 min), faceti testul cu scobitoarea ca sa vedeti daca s-a facut prajitura. Scobitoarea se introduce in mijlocul prajiturii si trebuie sa iasa curata, fara urme de aluat. Daca raman urme pe scobitoarea, prelungiti timpul de coacere.
- Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se raceasca o ora in forma, pe un gratar de bucatarie. Apoi, o scoateti din forma si o lasati sa se raceasca de tot. Odata racita, intepati prajitura din loc in loc cu o scobitoare sau un bat de frigarui si turnati deasupra 2-3 linguri de brandy. Acest procedeu de insiropare ar trebui sa se repete cam din 2 in 2 saptamani pana la Craciun.
- Prajitura se depoziteaza impachetata in hartie de copt intr-un recipient etans.
Inainte de a servi, se glazureaza dupa plac. Aici s-a folosit frisca (modelata cu grija) astfel incat sa para zapada pufoasa. La fel de bine se poate acoperi cu martipan, crema de ciocolata…
Pofta buna!
Sursa: Totul pentru Craciun