Băi cu frunze de dafin pentru boli nervoase, articulaţii dureroase, probleme ale vezicii urinare sau boli ginecologice
Dafinul poate fi crescut in ghiveci. Pentru plantele din ghivece solul trebuie sa fie nisipos, fertil, cu o foarte buna capacitate de drenare.
Tot ce trebuie sa știi despre dafinul plantat în ghiveci și beneficiile pe care ni le aduc.
Dafinul poate fi crescut in ghiveci. Pentru plantele din ghivece solul trebuie sa fie nisipos, fertil, cu o foarte buna capacitate de drenare.
Înmulțirea se face prin semințe sau butasi.
Dafin Laurus nobilis la ghiveci se poate amplasa intr-un loc însorit pana la semiumbra. Iarna poate rezista pana la 0 gr.,daca este udat mai rar.
Udare: Se uda dupa ce s-a uscat bine suprafaţa pamantului. Se evita excesul de apa.
Se poate pulveriza uşor pe frunze din când in când, dar nu este obligatoriu, acest lucru se poate face eventul in perioadele foarte călduroase sau iarna, când din cauza surselor de încălzire, aerul devine foarte uscat.
Transplantarea se face rar, la 3-4 ani, exclusiv primavara, iar in fiecare an este bine sa se inlocuiasca pamantul de la suprafata.
Taiat corect – primavara sau toamna, coroana poate fi modelata in forme rotunde. Este recomandata taierea ramurilor de jos, de pe tulpina, dupa 3-4 ani.
Ramurile de sus se pastreaza dar se rup frunzele si se tin nu mai mult de trei pe fiecare ramura.
Tratamentul acesta este destul de dur si se face in etape, dar in decurs de doi ani, dafinul isi va forma o coroana rotunda si deasa, pentru ca este o specie prolifica vegetativ.
Dafinul are tendinta de a creste in inaltime, asa ca se recomanda ca in momentul in care a ajuns la o inaltime de 1,5 metri, sa se taie varful arbustului.
Astfel se va incuraja dezvoltarea ramurilor mici, ceea ce va da un aspect rotund coroanei.
Nu se uda niciodata in exces si nici nu se pastreaza apa in farfuriora ghiveciului. Recomandat, la plantare, la baza ghiveciului asezarea unui strat de nisip de zece centimetri care functioneaza ca o zona tampon.
Dafinul se fertilizeaza cu ingrasaminte lichide o data la doua saptamani, insa, ideal este sa fie fertilizat cu produse naturale, compost o data la doi ani, atunci cand se schimba complet pamantul si vasul in care sta planta.
In perioada iernii dafinul trebuie transportat in zone protejate intr-o camera racoroasa unde beneficiaza de lumina indirecta. Acesta se uda rar pentru a stagna cresterile.
Frunzele se pot culege tot anul, dar sunt mai aromate cele adunate din luna august. Ideale sunt frunzele de doi ani deoarece au miros puternic, care se simte imediat ce frunzele sunt rupte. Uscate, departe de razele soarelui, frunzele isi pastreaza aroma puternica.
Frunzele mai mari, care sunt mai inchise la culoare si lucioase, trebuie lasate mai multe zile la uscat. Astfel le dispare gustul amar, aroma pastrandu-se.
Beneficii
Propietati terapeutice ale dafinului.
Dafinul este legendar in ceea ce priveste calitatile sale medicinale. Se utilizeaza in special frunzele sau uleilul de dafin.
Dafinul reprezinta un foarte bun stimulent digestiv. Are proprietati carminative, diaforetice, expectorante, antispasmodice in colici, detoxifiante. Foarte util in indigestii, balonari.
Frunzele de dafin indeparteaza raceala si gripa fiind utile in laringite, bronsite, astm si tuse. Pot fi aplicate si exterior – pe gat si piept sub forma de cataplasme sau frectie cu ulei natural in care sau macerat frunze de dafin.
Frunzele de dafin sunt de asemenea utile in febra, sinuzite, reumatism.