Flori si gradina

Tratamente cu fructe, frunze, scoarta si radacini de dud, intern și extern și prepararea dulcetii de dud

 

 

Tratamente cu fructe, frunze, scoarta si radacini de dud, intern și extern și prepararea dulcetii de dud

 

 

Tratamente cu fructe, frunze, scoarta si radacini de dud, intern și extern și prepararea dulcetii de dud.

 

* Afectiuni cardiace si dereglari de tensiune.

 

In medicina populara din mai multe tari, bolnavilor de inima li se recomanda deopotriva consumul fructelor negre si albe. Se consuma fara restrictii fructele proaspete de dud, pe timp de vara, sau siropul cu zahar sau cu miere de albine, iarna. Dudele regleaza si tensiunea sanguina.

Hipertensiunea si durerile de inima.

Se spala bine radacinile proaspete de dud, se zvanta si se toaca marunt. Intr-un vas emailat, se pun 200 g de radacini tocate, un litru de apa rece de izvor si se lasa o ora la macerat. Apoi se pune vasul pe foc, se aduce pana la fierbere si se tine pe flacara mica timp de 75 de minute.

Dupa racire, se strecoara. Se beau cate 75-80 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. * Din 2 linguri de fructe uscate si 250 ml apa se prepara o infuzie care se lasa in termos timp de 4 ore. Se bea impreuna cu fructele, in 3-4 reprize.

* Senzatia de sufocare, provocata de afectiuni cardiace. Se consuma cate 300 g de dude, de 2-3 ori pe zi, intre mese.

Rani, taieturi, arsuri si alte afectiuni ale pielii.

Din scoarta de dud se prepara un unguent lichid cu care se tamponeaza locurile afectate. Se amesteca ulei de floarea-soarelui, de masline sau de porumb cu pulbere obtinuta din scoarta de dud rasnita, in proportie 30:1.

Sucul si infuzia din fructele de dud au actiune puternic bactericida si favorizeaza vindecarea mai rapida a ranilor. Infuzia se prepara din doua linguri de fructe negre strivite cu o lingura de lemn si 200 ml de apa fierbinte. Amestecul se infuzeaza timp de 4 ore si se foloseste prin tamponarea locurilor bolnave.

Se recomanda gargara si in cazuri de leziuni ale mucoasei din cavitatea bucala sau dureri de gat. Concomitent, se bea infuzie de dud, cate 50 ml, de patru ori pe zi, cu 30-40 minute inainte de masa.

Fructele , dar si ceaiul din frunze de dud sunt excelente pentru diabetici.

ALTE BOLI

* Poliartrita reumatoida.

In caz de deformare a articulatiilor, mobilitate redusa, produse de poliartrita reumatoida, se folosesc cu succes bai fierbinti cu decoct din frunze si fructe uscate de dud alb sau negru. Un litru de apa cu 20 de linguri de frunze se pun la fiert pe foc mic, se lasa 10-15 minute si se strecoara. Cand apa se raceste pana la 40 de grade, se fac bai de 15 minute la maini sau picioare, timp de trei saptamani. Dupa o pauza de 20 de zile, procedura se repeta. Efectul creste considerabil daca baile se combina cu postu

Constipatie.

Persoanelor cu probleme de digestie li se recomanda consumarea de dude, pe toata perioada recoltarii. Se mananca fructele coapte bine, deoarece cele verzi produc efect invers. Constipatia dispare pentru un an, iar daca cura se repeta doi ani consecutiv, problema dispare definitiv.

Dulceata de dude.

Un kg de fructe se amesteca cu 1 kg de zahar si se tine la racoare 3-4 ore, pana se lasa sucul. Dupa primul clocot, se fierbe pe foc mic 10-15 minute. A doua zi se fierbe din nou, adaugandu-se sucul de la o lamaie. Dupa racire se pune in borcane.

 

 Sursa