Uleiurile esentiale sunt substante extrase din plante, foarte concentrate in compusi activi. In procesul de productie, aceste uleiuri retin mirosul si aroma, sau asa-numita esenta, a plantelor din care sunt obtinute.
Datorita proprietatilor puternice, uleiurile esentiale sunt utilizate in aromaterapie, un tip de terapie al medicinei alternative. De asemenea, acestea sunt folosite in industria cosmetica.
Afla ce beneficii potentiale au diferite tipuri de uleiuri esentiale, dar si cum se obtin si cum se utilizeaza.
Cum se utilizeaza corect?
Ca regula generala, trebuie sa stii ca uleiurile esentiale se dilueaza intotdeauna inainte de a le folosi. In functie de metoda de utilizare aleasa, acestea se pot dilua intr-un ulei vegetal sau in apa.
Exista mai multe metode prin care se pot utiliza uleiurile esentiale:
- Inhalatii: Adauga cateva picaturi de ulei esential intr-o oala cu apa fierbinte. Apoi, stai cu fata deasupra vasului si inhaleaza aburii, avand capul acoperit cu un prosop. Citeste informatiile de pe eticheta, pentru a afla indicatiile privind modul de diluare. In general, se recomanda 3-4 picaturi intr-un litru de apa. O alta metoda prin care poti face inhalatii este in dus. Scurge cateva picaturi de ulei esential pe peretii dusului, umeziti in prealabil.
- Difuzor de aromaterapie: Acest dispozitiv este special conceput pentru utilizarea uleiurilor esentiale. Se adauga apa si cateva picaturi de produs in recipient, apoi difuzorul va raspandi aburi in incapere.
- Candela/lampa de aromaterapie: In loc de un difuzor de aromaterapie poti utiliza o lampa de aromaterapie. Aceasta presupune plasarea unei lumanari sub recipientul in care se adauga apa si ulei esential.
- Topic: Uleiurile esentiale pot fi aplicate pe piele dupa diluarea in prealabil intr-un ulei vegetal, cum ar fi cel de cocos, de masline sau de jojoba. Urmeaza instructiunile de pe eticheta privind raportul dintre cele doua.
- In cada: 5-20 picaturi de ulei esential se pot adauga in apa din cada, insa trebuie amestecate initial intr-o lingura de ulei vegetal.
Deoarece multe dintre uleiurile esentiale sunt toxice, acestea nu se administreaza oral, decat daca produsul este special conceput pentru uz intern. Doza indicata pe ambalaj trebuie respectata cu strictete, pentru a preveni toxicitatea. In orice caz, uleiurile esentiale pentru uz intern se utilizeaza doar cu acordul medicului.
Tipuri de uleiuri esentiale si beneficiile lor
Cele mai cunoscute tipuri de uleiuri esentiale sunt:
Lavanda
Uleiul esential de lavanda are numeroase proprietati. Acesta ajuta la relaxare, la reducerea stresului, precum si la imbunatatirea calitatii somnului. Inhalatiile pot ameliora durerile de cap, iar aplicarea topica ar putea reduce inflamatia si mancarimile intepaturilor de insecte.
Menta
Inhalatiile cu ulei esential de menta pot imbunatati digestia si ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil. De asemenea, pot reduce durerile de cap. Aplicat topic, are un efect de improspatare, calmand mancarimile si durerile musculare.
Eucalipt
Inhalatiile cu ulei esential de eucalipt reduc congestia nazala si ajuta la curatarea sinusurilor. Are efect antibacterian si calmeaza tusea.
Trandafir
S-a dovedit ca uleiul esential de trandafir poate reduce simptomele de anxietate, imbunatatind dispozitia. Datorita proprietatilor antioxidante, ar putea ameliora acneea si aspectul pielii in general.
Ylang-ylang
Uleiul esential de ylang-ylang imbunatateste starea de spirit, promovand relaxarea. De asemenea, stimuleaza cresterea parului si poate reduce durerea de cap. In plus, ar putea avea efect repelent impotriva anumitor insecte .
Musetel
Uleiul esential de musetel este un alt produs cu efecte relaxante, care promoveaza buna dispozitie. Datorita efectelor antiinflamatoare, este util in ameliorarea eczemelor .
Busuioc
Uleiul esential de busuioc are efecte antivirale si antiinflamatorii, fiind potrivit pentru ameliorarea simptomelor de raceala. Ar putea reduce acneea si stresul. Poate fi adaugat si in rutina de ingrijire a parului, pentru a imbunatati stralucirea podoabei capilare.
Arbore de ceai
Uleiul esential de melaleuca sau de arbore de ceai are proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii. Astfel, acesta ajuta organismul sa lupte impotriva infectiillor, ajuta la ameliorarea eczemelor si altor probleme dermatologice .
Oregano
Datorita efectelor antifungice, antivirale si antibacteriene, uleiul esential de oregano este util in ameliorarea infectiilor bacteriene, psoriazisului, negilor, piciorului de atlet (tinea pedis). De asemenea, poate reduce simptomele respiratorii .
Bergamot
Uleiul esential de bergamot reduce stresul si promoveaza o stare de relaxare. De asemenea, este utilizat pentru ameliorarea unor afectiuni dermatologice, cum ar fi eczema.
Asadar, datorita compusilor activi din compozitie, uleiurile esentiale pot aduce numeroase beneficii organismului. Totusi, fii precaut, deoarece se pot asocia cu efecte adverse.