Remedii naturiste

Uleiul de cânepă. Reduce riscul de diabet, scade colesterolul și menține sănătatea inimii, reglează activitatea hormonală

 

 

Uleiul de cânepă.  Reduce riscul de diabet, scade colesterolul și menține sănătatea inimii, reglează activitatea hormonală

 

 

Folosit în bucătărie sau pentru a trata  problemele  tenului, uleiul de cânepă a devenit în ultimii ani un rival serios al uleiului de măsline. Actualmente, el este cunoscut de mai bine de 5000 de ani, semințele de cânepă fiind folosite în China Antică pentru calmarea inflamațiilor și refacerea organismului.

Uleiul de cânepă presat la rece are culoare verde, de la verde mai deschis până la verde închis și un gust plăcut, vâscozitate și aromă aparte, specifică semințelor de cânepă. Este recomandat ca uleiul de cânepă să fie depozitat într-o zonă răcoroasă, umbroasă și ferită de căldură excesivă. După deschidere, pentru păstrarea proprietăților, sticla trebuie păstrată la frigider (altfel uleiul poate râncezi).

Beneficiile uleiului de cânepă

  • Previne bolile cardiovasculare
  • Reglează activitatea hormonală
  • Sunt rol antiinflamator
  • Protejează sistemele nervoase
  • Scade colesterolul
  • Reduce riscul de diabet

Ajută la scăderea colesterolului

Un studiu publicat în  Canadian Journal of Physiology and Pharmacology  a concluzionat că o dietă bogată în ulei de cânepă contribuie la scăderea nivelului colesterolului rău. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru este datorat conținutului mare de acizi gamma linoleic și Omega 6.

Reduce riscul de diabet

Într-un studiu restrâns, oamenii de știință au analizat rolul uleiului de cânepă în scăderea riscului de apariție a diabetului. Rezultatele au fost promițătoare – riscul a fost redus cu până la 56%. Uleiul de cânepă echilibrează nivelul zahărului din sânge, eficientizează efectul insulinei și ameliorează complicațiile diabetului: angiopatia, neuropatia diabetică, insuficiența renală progresivă, afectarea retinei, riscul de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele.

Protejează sistemele nervoase

Pentru a demonstrat rolul protector al uleiului de cânepă s-au făcut mai multe studii, pentru că sunt promițătoare. Un studiu realizat pe 214 persoane a concluzionat că o doză cuprinsă între 0,9 și 2,5 g ulei de cânepă pe kilogram corp a fost de ajuns pentru a reduce frecvența medie a crizelor motoare de epilepsie cu 36,5%.

Un alt studiu a arătat că acest ulei reduce crizele copiilor cu sindrom Dravet (rezistență la tratament medicamentos și caracterizată de letalitate ridicată). Mai mult, consumul de ulei de cânepă a redus intensitatea simptomelor bolii Parkinson, oferind o calitate mai bună a vieții și un somn odihnitor, și a scăzut riscul de dezvoltare a unor anumite inflamații care să aibă un termen lung duc la Alzheimer.

Menține sănătatea cardiovasculară

Nivelurile ridicate de proteină C reactivă (CRP), o proteină produsă de ficat și prezentă în sânge atunci când organismul există o inflamație acută, sunt legat de bolile cardiace. Într-un studiu amplu realizat pe 13.000 de persoane, sa constatat că uleiul de cânepă reglează presiunea arterială și ritmul cardiac, are acțiune vasodilatatoare și de prevenire a formării cheagurilor de sânge.

Tratează osteoporoza și artrita

Aplicat pe piele, uleiul de cânepă ajută la scăderea durerii și a inflamației cauzate de artrită, confirmă un studiu publicat în Jurnalul Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (IASP) . De asemenea, uleiul de cânepă inhibă durerea inflamatorie și neuropată, două dintre cele mai dificile tipuri de durere cronică de tratat.

Cum se foloseste

Doza zilnică recomandată de ulei de cânepă este de 14-28 ml (1-2 linguri). Acest lucru oferă organismului între 8 și 16 grame de acizi grași omega-6 și între 3 și 6 grame de acizi grași omega -3. Pentru piele și păr, uleiul de cânepă poate fi folosit în mod similar cu uleiul de argan, sau uleiul de ricin.

 

 Sursa