Flori si gradina

Un articol dedicat celor care adora cactusii – reguli utile de ingrijire

 

 

 

 

Cactusii sunt acele plante pe care multi le adora dar putini stiu sa le ingrijeasca. Sunt plante decorative, care atunci cand infloresc ne ofera un spectacol deosebit, chiar daca floarea lor rezista de pe o zi pe alta.

Tocmai de aceea ne-am gandit ca nu ar fi rau sa va descriem in cateva cuvinte regulile de baza pe care trebuie sa le respectati atunci cand aveti o astfel de planta in casa sau afara.

Cactusul este o planta care nu are nevoie de ingrijiri speciale, ba dimpotriva. Prima regula este aceea de a realiza corect amestecul de pamant, apoi urmeaza influenta factorului luminos si nu in ultimul rand apa.

Si o sa incepem prin a va spune ca amestecul de pamant trebuie sa semene cat mai mult cu cel din mediul natural. Prin urmare reteta pe care v-o recomandam este aceea compusa din talas, pietris, pamant de flori, turba si mulci facut din frunze.

Daca ar fi sa luam fiecare componenta in parte, am putea spune despre talas ca are rolul de a retine umezeala formand un strat care va putrezi, dar va contribui la ingrasarea solului, afectand  putin din sanatatea radacinilor, iar pietrisul are rolul de a drena apa si de a-l mentine cat mai aerisit. Turba este o varietate de carbune inferior care are rolul de ingrasamant natural. Toate aceste componente sunt importante pentru o dezvoltare armonioasa a plantei, de aceea n-ar fi rau ca odata la cativa ani sa-i replantati intr-un strat nou de pamant.

Cel de-al doilea factor important pentru un cactus este lumina. Daca doriti ca planta sa se dezvolte armonios, razele solare de dimineata sunt cele mai bune, iar dupa-amiaza umbra. Prin urmare locul in care este asezata are importanta lui. Cum recunoastem un cactus care nu primeste suficienta lumina si caldura? Ramane firav si nu se dezvolta, iar tot secretul sta in faptul ca trebuie sa aiba in permanenta radacinile incalzite.

Apa este cel de-al treilea factor, dar nu cel din urma. Contrar asteptarilor, cactusii trebuie udati periodic, respectiv in perioadele calduroase, o singura data pe saptamana, iar in perioadele mai reci si cu umezeala in aer, odata la trei sau patru saptamani, iar iarna aproape deloc.

Doar cei care traiesc in habitatul lor natural rezista in conditii de seceta. Asadar, daca respectati aceste reguli simple de ingrijire, este imposibil sa nu va minunati de spectacolul oferit de cactusii care infloresc peste noapte.

Citind aceste randuri, multi dintre voi isi vor spune in gand ca: numai cine nu iubeste florile nu se bucura de frumusetea lor! Spunem si noi: foarte adevarat!

Articol dedicat celor care adora cactusii ca plante decorative, iar pentru a va convinge de frumusetea lor v-am pregatit o serie de imagini incantatoare.

 

cactusii 2

cactusii 3

cactusii 4

cactusii 5

cactusii 6

cactusii 7

cactusii 8

cactusii 9

cactusii 10

cactusii 11

cactusii 12

cactusii 13

cactusii 14

cactusii 15

cactusii 16

cactusii 17

cactusii 18

cactusii 19

cactusii 20

cactusii 21

cactusii 22

cactusii 1

 

via Amenajari Interioare