Unguentul cu propolis este un remediu de maximă utilitate și de aceea el nu trebuie să ne lipsească din casă. Vestea bună este că se găsesc numeroase rețete simple, prin care îl putem prepara noi singuri.
Studiile au arătat că acest produs apicol conține nu mai puțin de 300 de compuși benefici. Cei mai importanți sunt fără îndoială antioxidanții (flavonoide), care protejează organismul la nivel micro și macro.
Este un remediu excelent pentru piele. Conține pinocembrină, un flavonoid cu acțiune antifungică. Ajută la creșterea celulelor noi de piele și grăbește procesul de vindecare a rănilor și a arsurilor traumatice.
Extern, propolisul este inclus în produse farmaceutice, cosmetice și orale (alifii, unguente, geluri, balsamuri, ape de gură, săpunuri etc). Studiile recente au arătat că propolisul reduce infecțiile orale și placa bacteriană dentară și este util în stomatită.
Extractul alcoolic de propolis reduce celulele mast în rănile post-operatorii, fiind chiar mai eficient decât cremele cu steroizi. Celulele mast cauzează inflamație și încetinesc vindecarea.
Unguentul cu propolis de 3% este eficient în afte bucale și herpesul genital. Aplicat de 3 ori pe zi, acesta poate vindeca mult mai rapid rănile cauzate de aceste afecțiuni. Crema cu propolis reduce virusul din corp și totodată împiedică recidivarea aftelor bucale.
Unguent cu propolis – rețetă
Ingrediente:
• 3 linguri de tinctură de propolis
• 50 g de untură
• un bob de ceară, cât o alună
Preparare:
Dacă vreți să obțineți un unguent foarte bun, este indicat să folosiți untură. Aceasta trebuie să fie curată, nesărată. Dar dacă nu aveți untură, o puteți înlocui cu o cantitate egală de unt de shea sau ulei solid de cocos/unt de cocos.
Așadar, puneți untura într-un bol de sticlă și așezați-l pe gura unui ibric cu apă care fierbe (sistem bain-marie). După ce untura s-a făcut lichidă, adăugați ceara de albine mărunțită sau dată pe răzătoare. Amestecați cu un bețișor de lemn (ex. de la înghețată) până se topește complet ceara.
Lăsați câteva minute la răcorit, apoi incorporați tinctura de propolis. Amestecați și verificați consistența unguentului (puneți o picătură pe mână și așteptați să se răcească și să se întărească).
Dacă observați că este prea lichid, mai adăugați ceară. Transferați compoziția într-un borcan de sticlă. Unguentul cu propolis se păstrează la rece. Se aplică direct pe zona de piele afectată.
La ce poți folosi unguentul cu propolis
Datorită proprietăților sale terapeutice diverse – antibacteriene, antifungice, antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare, cicatrizante, analgezice și regeneratoare, poate fi utilizat în numeroase afecțiuni:
– tăieturi
– zgârieturi
– înțepături și mușcături de insecte
– răni
– arsuri
– eczeme
– contuzii
– herpes simplex 1 și 2
La rândul ei, ceara are efecte benefice asupra pielii. Este emolientă și ajută la vindecarea pielii uscate și iritate, curăță acneea, atenuează petele și vergeturile. Este antiinflamatoare și poate fi folosită în rozacee și eczeme.