Pentru ca zambilele in ghiveci sunt din ce in ce mai populare, ne-am gandit sa venim in intampinarea voastra cu un ghid complet despre tehnologia de crestere, ingrijire si inmultire a acestora. Acest ghid se adreseaza atat amatorilor ce se afla in cautarea mentinerii prelungite a acestor plante extraordinar de frumoase, cat si pentru cei ce doresc sa transforme pasiunea intr-un mic hobby.
De ce ne plac Zambilele in Ghiveci? pentru ca floarea tine mai mult, pentru ca plantele sunt vii si mai ales pentru ca putem recupera bulbul, ba chiar si inmulti. Iata cum se fac toate acestea:
Zambile in Ghiveci – consideratii despre bulbi
Pentru a intelege tehnologia de crestere a zambilelor in ghiveci, ei bine trebuie sa intelegem zambila ca planta si mai ales ce reprezinta bulbul in sine.
1 – Putini stiu ca bulbii in general, deci si bulbii de zambile, contin toate elementele necesare dezvoltarii plantei. Singurul element exterior de care are nevoie un bulb sa se dezvolte este apa, nimic mai mult. Bulbul contine toate microelementele si macroelementelor necesare dezvoltarii radacinii, plantei si inflorii acesteia.
ATENTIE: bulbul nu contine elemente pentru inmultirea ulterioara inflorii, asa ca va rugam sa cititi mai jos detaliile legate de inmultire.
Dat fiind ca bulbul poate dezvolta planta si floarea fara alt ajutor exterior, practic pentru un pasionat de gradinarit, poate creste o zambila in orice mediu, daca adauga apa suficienta. Ghiveciul, turba, pamantul sau chiar o sticla sau un borcan, are doar rol de „suport” pentru mentinerea in stare erecta a plantei.
2 – Bulbii de zambila, ca si oricare alt bulb in general, are nevoie obligatoriu de repaus si de o perioada de frig. Aflati in mediul lor natural, in pamant, afara in gradina, bulbii au parte de sezoanele necesare de dezvoltare, in mod natural. Insa atunci cand ii cumparam din magazine, acestia sunt scosi din mediul lor natural si in consecinta, la plantare, trebuie sa tinem cont de nevoile lor naturale.
Avantajul cresterii de zambile in ghiveci, este faptul ca putem creste aceste plante cam oricand in timpul anului, daca asiguram perioada de repaus necesara.
Astfel, zambilele au nevoie de o perioada de frig de 12 saptamani, minim, si de aproximativ 4 saptamani de caldura pentru a (re)inflori.
Zambile in Ghiveci – Plantare
Exista mai multe metode pentru a face acest lucru.
1 – in frigider – cand cumparati bulbii de zambile, mai ales daca ii luati in toamna, punetii direct intr-un frigider, inveliti in hartie, astfel incat sa nu beneficieze de umiditate exagerata. Ideal ar fi sa fie tratati cu o solutie de la o farmacie fitosanitara, fungica, pentru combaterea diverselor ciuperci ce pot aparea si imbolnavii bulbii.
Udati superficial, odata la cateva saptamani, insa nu excesiv.
Dupa trecerea a minimum 12 saptamani de frig, puteti sa-i plantati in turba sau pamant in ghivece. Atentie cum pozitionati bulbul. Sa fie cu „motul” in sus si la o departare de 1-2 cm de marginile ghiveciului sau a altor bulbi (in eventualitatea in care decideti sa puneti mai mult in acelasi ghiveci).
Calculati 2-4 saptamani de nevoie de caldura, pana la floare, pentru a decide cand doriti sa ii aduceti la caldura. Floarea in sine va tine intre 2 si 4 saptamani, daca ii asigurati necesarul de caldura corect (vezi mai jos capitolul „ingrijire”)
2 – direct in ghiveci – puteti pune bulbii de zambile direct in ghiveci, impreuna cu turba sau pamantul, prin metoda de mai sus. Problema in acest caz este ca in frigider, in cazul in care nu aveti unul foarte spatios, volumul ocupat este foarte mare, mai ales daca ati decis sa luati cateva zeci de bulbi, sau mai mult.
Ideal ar fi sa puneti ghivece sub forma de piramida, astfel in cat sa nu fie acoperit nici un bulb in mod direct, in pivinita, daca aceasta asigura o temperatura scazuta iarna, sau sa sapati o groapa in gradina, pe care sa o acoperiti ulterior cu paie, sau agrotextil (faciliteaza respiratia plantelor). Nu uitati pur si simplu de bulbi, acestia trebuie udati odata la cateva saptamani. Dezavantajul acestei metode este ca odata venita caldura afara, bulbii de zambile incep sa incolteasca si sa creasca, astfel ca este mai dificil sa decizi singur cand sa ai in casa zambilele la ghiveci.
3 – pe apa – dupa ce ati fortat bulbul de zambila prin metoda frigiderului, un experiment extraordinar pentru iubitorul de flori, este cresterea zambilelor pe apa. Asezati pur si simplu bulbul deasupra un vas cu apa, insa acesta sa nu pluteasca in apa, aveti grija sa fie apa permanent in vas…si priviti minunea. Suntem siguri ca cel putin pentru copii, acest experiment va fi o incantare.
Crestere si Inflorire
Odata finalizata perioada de fortare, indiferent de metoda, si plantarea bulbilor de zambila, cursul cresterii zambilelor este identic. Zambilele au nevoie de 2 – 4 saptamani pentru a dezvolta flori.
Cand decideti sa aduceti la „caldura” bulbii, ATENTIE: nu inainte de 12 saptamani, procedati treptat in acest mod:
1 – aduceti zambilele in ghiveci la semi-umbra si o temperatura mai scazuta, maxim 10 grade, timp de 1-2 saptamani, pana dezvolta o tulpina viguroasa si primii muguri de floare se arata.
2 – cand decideti ca doriti sa grabiti inflorirea, aduceti zambilele in ghiveci intr-un loc mai insorit si mai calduros.
ATENTIE: ritmul de inflorire a zambilelor este direct proportional cu nivelul de caldura si lumina. Ideal ar fi sa tineti temperatura sub 20-22 grade, pentru a prelungi durata de viata a florilor. In acest fel floarea poate tine chiar si 4 saptamani.
3 – udati ghivecele cu zambile permanent, insa nu excesiv. Mentineti mereu turba din ghiveci putin umeda. Folositi intotdeauna ghivece cu gaurele pentru a facilita scurgerea apei, si goliti farfurioarele cu apa care stationeaza prea mult.
Ingrijire dupa inflorire
Odata trecuta floarea, zambilele intra intr-o noua etapa, aceea de inmultire. Insa pentru acest aspect, zambilele in ghiveci au nevoie de spatiu. In general, pentru a reduce costurile si pentru aspect, zambilele in ghiveci cumparate au ghivece foarte mici, astfel ca daca doriti sa le inmultiti, ar trebui sa le transplantati in gradina sau in ghivece mai mari.
Tineti cont ca dintr-un bulb de zambila se pot obtine cam 3-5 bulbi noi. Din acest motiv aveti nevoie de un spatiu de cel putin 5 ori mai mare, dacat cel in care a crescut zambila mama.
Dupa ce floarea s-a ofilit ( va recomandam sa nu o lasati sa se ofileasca pana la distrugere, daca doriti inmultirea), taiati tija acesteia si lasati doar frunzele verzi.
Ideal ar fi in aceasta faza sa ajutati planta sa extraga mai multe micro si macroelemente, fertilizand, folosind un ingrasamant pentru plante de interior. NU excesiv. Acum este faza in care planta incepe sa se inmulteasca, generand noi bulbi.
Inmultire
Ei bine, respectand fazele de mai sus, veti obtine noi bulbi de zambila. Bulbii sunt pregatiti de iernat cand foliajul plantei este complet uscat, nu inainte. NU taiati frunzele zambilelor inainte sa se ofileasca. Acest lucru duce la dezvoltarea improprie a noilor bulbi.
Daca aveti bulbii de zambile inmultiti in ghivece, puteti opta, dupa uscarea foliajului, sa depozitati ghivecele in pivinite racoroase, acoperite opac pentru blocarea soarelui, sau sa scoateti bulbii din pamant si sa-i uscati (asa cum ii gasiti in magazinele de specialitate). Ideal ar fi sa ii stropiti, atat bulbii cat si ghivecele, cu o solutie antifungica, pentru protectia impotriva eventualelor boli.
Boli si Daunatori
Zambilele sunt niste flori rezistente si respectand masurile profilactice nu ar trebui sa aveti probleme deosebite.
Avantajul, la zambile in ghiveci, este ca incidenta bolilor este mult limitata datorita lipsei potentialelor boli ce vin in general prin pamantul de gradina.
Cele mai intalnite boli sunt diverse mucegaiuri (putregai) care pot veni ori printr-un bulb bolnav ori printr-o udare excesiva.
Daunatori, mai ales daca folositi turba de calitate, nu prea sunt, insa puteti sa intalniti nematozi sau acarieni. In toate cazurile, planta da semne de ingalbenire, frunzele capata aspect umflat si nesanatos. Daca aveti astfel de manifestari, va recomandam sa elimenati planta cu tot cu ghiveci din colectia voastra, astfel incat sa evitati orice complicatii, acesta fiind avantajul cresterii de zambile in ghiveci.
Masuri preventive pentru evitarea bolilor la zambile in ghiveci:
– verificati bulbii la achizitie sau dupa inmultire. Aruncati orice bulb ce da semne de „moliciune”, sunt loviti sau au urme de mucegai pe ei.
– stropiti intotdeauna bulbii de zambile cu solutie fungica. Totodata la plantarea in turba ar fi ideal sa repetati si sa adaugati un insecticid.
– evitati udatul in exces. Intotdeauna umiditatea prea mare aduce boli pe plante.
– in cazul utilizarii pivnitelor sau cresterii in apartamente, gasiti solutii pentru ventilatie corespunzatoare a zambilelor in ghiveci.
– distrugeti complet orice planta care da semne de boala. Nu va zgarciti pentru a evita orice neplaceri distructive.
Cam acestea au fost detaliile legate de tehnologia cultivarii zambilelor in ghiveci. Speram ca am fost suficienti de detaliati pentru a intelege micile amanunte atat de necesare unei dezvoltari armonioase a acestor minunate flori.
Sursa: Sera de Flori Sibiu